Gebelik dönemi ,kadın vücunda meydana gelen fiziksel, fizyolojik  ve psikolojik açıdan değişimler içeren bir dönemdir. Günümüzde gebe birçok kadın gebelik ve doğum sürecini sağlıklı, fiziksel açıdan aktif geçirebilmek için fizyoterapiste başvuruyor. Fizyoterapistler her gebeye özel egzersiz programıyla gebeyi doğuma ve doğum sonrası döneme uygun olarak hazırlıyor. Gebelik 3 ana döneme ayrılır. Bunların her birine trimester denir. Birinci trimester gebeliğin ilk 13 haftalık dönemini, ikinci trimester 14. – 26. haftalar arasındaki dönemi, üçüncü trimester ise 27. haftadan 40.haftaya kadarki dönemi kapsar. Gebeye özel program hazırlanırken trimesterleri dikkate alarak uygun liste hazırlanır.

GEBELİKTE EGZERSİZ PROGRAMINA NE ZAMAN BAŞLAYALIM?

İlk trimesterinde görülen mide bulantısı , kusma ,halsizlik semptomunun geçip 3. trimesterdeki fiziksel limitasyonlar başlamadan 12. hafta civarında egzersize başlanması önerilir.

2. ve 3. trimesterde sırtüstü pozisyonda egzersize  bağlı hipotansiyon gelişebilir. Bu etkiyi ortadan kaldırmak için sola yan yatış pozisyonu önerilir.2. ve 3. Trimesterde uzun süreli sırt üstü yatış önerilmemektedir.

GEBELİK DÖNEMİNDE EGZERSİZİN VÜCUDUMUZA FAYDALARI NELER?

-Annenin kilo kontrolünün sağlanması

-Doğum sonrası iyileşme sürecini hızlandırır

-Gebelik döneminde görülen diyabetin olası riskini azaltır

-Annenin bedensel ,sosyal ve ruhsal açıdan iyilik halinin korunmasını sağlar

-Vücut dayanıklılığının arttırılmasını sağlar

-Dolaşım ve sindirim sistemi düzenlenir

-Doğumda gerekli kasları aktive eder ve doğumun kolaylaşmasını sağlar.

GEBELİKTE RASTLANAN KAS İSKELET SİSTEMİ PROBLEMLERİ NELERDİR?

Bel ağrısı

Pelvik ağrı

Sinir sıkışma sendromları

Baldır krampları

Bel Ağrısı: Gebelerde bel ağrısı en sık karşılaşılan kas iskelet sistemi yakınmasıdır. Bel ağrısı olan gebelerin yaklaşık 1/3’inde ağrı yürümeyi engelleyecek şiddettedir. Bel ağrısı şikayetleri sıklıkla gebeliğin 5.-7. aylarında ortaya çıkar.

Gebe bir kadında egzersiz programı düzenlenirken; gebelik öncesi kondüsyonu, kilosu göz önünde bulundurulmalıdır. Fizyoterapist eşliğinde uygun program hazırlanmalıdır.

GEBELİK DÖNEMİNDE YAPILABİLECEK EGZERSİZLER 

Boyun çevresi kasları germe egzersizleri

Eller belde omuzları arkaya götürme(kürek kemiklerini birbirine yakınlaştırma)

Kollar önde yumruk yapıp açma,el bileği hareketleri

Avuç içleri göğüs önünde birleştirilmişken birbirine doğru itme

Köprü kurma egzersizi

Pelvik taban egzersizleri

Sırt üstü yatarken çapraz doğrulma

Ayna karşısında postür egzersizleri

Omuz kuşağı ve sırt kaslarına germe-güçlendirme egzersizleri

Bu egzersizlere ek olarak düşük şiddette yoga ,pilates ve su içi egzersizler programa dahil edilebilir.Bu tür egzersizler anne adayının daha sağlıklı bir doğum yapmasına yardımcı olacaktır.

Egzersizin sakıncalı olabileceği durumlar da vardır mutlaka fizyoterapist eşliğinde egzersiz programı oluşturulmasında büyük fayda vardır.Bu yazımın da sonuna geldik bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle sağlıcakla kalın.