Bildiğiniz üzere korona virüs ülkemizde kendisini gösterdiği günden itibaren ekonomi alanında birçok önlem alındı. İşten çıkarma yasağı ya da kısa çalışma ödeneği gibi kurallar getirildi. 

Getirilen kuralların öncelikli amacı; pandemi sürecinde insanların işsiz kalmasını önlemek ve geçimlerini sağlamak.

 Amaç böyleyse sorun nerede? 

En temel sorunlardan biri, sigortasız işçi sayısı. Sigortasız işçi demek, işçinin hak arayamaması demek. İş veren, sigortasız çalışanını düşünmediği için ve resmi olarak çalışan, hakkını arayamadığı için bu durum iş verenin yararına oluyor.

Pandemi sürecinin iş verenler tarafından kullanıldığını görüyorum. 

Bazı iş verenler düşük maaş vermekte ısrar ediyor ve çalışanlara psikolojik baskı olarak geri dönüyor. Çalışanların aklında ki temel soru, bunca işsizliğin içinde işimden olur muyum? 

Bu olumsuzluklar çalışanlara, iş veren tarafından mobbing yapma tehlikesini de doğuruyor. Özel sektörde durum bu denli kritik aslında. Her iş veren bu olumsuzlukların içine düşmese bile, bazı iş verenlerin bu olumsuzlukları kullandığı bilgisi geliyor.

Bu olumsuzlukları en aza indirebilmek için çalışanların haklarını arayabildiği, sorunlarını rahatlıkla dile getirebildiği ortamın yaratılması gerek. En azından pandemi sürecinde bu yapılabilir.

ASKER UĞURLAYAN KORONA VİRÜSÜ GÖRDÜNÜZ MÜ?

Ben gördüm. 

İstanbul’un en işlek caddelerinden birinde yürüyordum. 

Tetris diye bir oyun var. Birçoğunuz bilir. Oyunda boşluklara uyumlu malzemeyi yerleştirirsiniz. Boşluklara uyumlu malzemeleri yerleştirdiğiniz sürece oyun devam eder. Boşluklara uyumlu malzemeleri yerleştiremezseniz malzemeler birikir ve en sonunda şöyle bir yazı görürsünüz, “game over”. Yani oyun bitti.

Tam da bu oyunda olduğu gibi yürürken “game over” olmamaya çalışıyorum. Uygun boşlukları doldurarak, insanlara yaklaşmadan yürümeye çalışıyorum. Bir de ne göreyim! Caddeden asker konvoyu geçiyor. Bir onlara baktım bir de kendime. Ben, “game over” olmamaya çalışırken birileri çoktan “game over” olmuş bile.

Sağlık Bakanı her gün çıkıp açıklama yapıyor. Televizyonlarda doktorlar çıkıp bilgi veriyor. Elinden düşürmediğin telefonundan her dakika sosyal medyaya bakıyorsun ve orada da bilgilendirmeler yapılıyor.

Konvoyla asker uğurlamanın yanlış olduğunu anlaman için sana bireysel olarak mektup mu göndersinler? Ne yapılsın istiyorsun daha? 

Kendine dikkat eden, kurallara uyan ve bu işi ciddiye alan insanlara bulaştırdığında yüreğin sızlamayacak mı? Yakınlarının hayatını tehlikeye atmak bu kadar kolay mı? 

Geçmiş olsun. Askeri siz değil, korona uğurlamış.