Malumunuz daha önce, Radyo ve televizyon Üst Kurulu (RTÜK) internet yayıncıları için bir karar aldı. Netflix ve BlueTV gibi platformları denetlemeye yönelik alınan bu karar, bir çok kesimden tepki çekti. Bununla beraber yeni bir iddia gündeme geldi. Netflix'in Türkiye'den çekilme iddiası.

Netflix ve BlueTV gibi platformlar bir çok dizi ve filmi bünyesinde barındırarak, kullanıcılarına ücretli hizmet vermektedirler. Netflix'in 200 bin'e yakın abonesi bulunmakta.Son yıllarda Televizyon kanalları yerine bu tür isteğe bağlı yayın platformları daha fazla tercih edilir oldu.  RTÜK'ün, Netflix gibi platformları denetleme kararından sonra Netflix'in Türkiye'den çekileceği yönünde tartışmalar başladı. Henüz Netflix ve BlueTV gibi platformlara  müdahale edilmedi fakat zamanla müdahale edileceği kesinleşti. Webtekno'nun haberine göre, kullanıcılara getirilen denetimin, isteğe bağlı platformlardan ayrılmalarına sebep olup olmayacağı soruldu. Toplamda 15 bin 155 kişi soruya yanıt verdi. Soru “RTÜK denetimi nedeniyle Netflix ve BluTV gibi servisleri bırakır mısınız?” şeklindeydi. Sonuç dağılımı şöyle: 

 Evet, üyeliklerimi silerim diyenlerin sayısı: Yüzde 78. Hayır, kullanmaya devam ederim diyenlerin sayısı: Yüzde 22. 

Dediğimiz gibi Netflix'in Türkiye'deki abonesi 200 bin'e yakın olduğu için ankete verilen yanıtların sonuca doğrudan etki ettiğini söylemek zor olur. Televizyon programları herkese açık olduğu için izleyici kitlesinin seçme şansı yok. Teknoloji ile gelen özgürlük, televizyon programlarını geri plana attı. Çünkü Netflix gibi platformlar size sevdiğiniz tür dizi ve filmleri  ön plana getirerek seçme şansınızı artırıyor. Kişiler bu tür platformlarda kendilerini daha özgür hissediyor. Netflix gibi platformlar üyelik alınarak erişime açık hale geliyor. Her isteyen, televizyon programlarına ulaşır gibi ulaşamıyor.   Bu yüzden bu tür platformların denetim altında olması ve sansürlenmesi anlamlı olmuyor. Bir iletişimci olarak açıkça söylemek isterim ki yasaklar engel değil. Sadece süreci uzatır.Bu durumla baş etmenin en iyi yollarından biri medya okuryazarlığı eğitimi vermek. Medya okuryazarlığı; medyanın ilettiği mesajların doğru okunması, kişiye medyanın sunduğu dünyanın gerçek olmayabileceğini anlatması gibi hedefleri içermektedir. Medya okuryazarlığı eğitimi medyayı doğru okuyan, çözümleyen, kitle iletişim araçlarından gelen iletilere eleştirel bakan bireyler yetiştirmeyi amaçlar. Bu denli önemli bir eğitimde geri kalmış olmak üzüntü verici.  Bu alandaki eksikliğimizi en kısa sürede gidermeyi umuyorum aksi halde sansür veya denetimlerin yapılması gereken etkiyi göstermeyecektir.

Netflix ve BlueTV gibi platforma sahip kullanıcılar RTÜK'ün sansür yasasına olumlu bakmamakla beraber özgürlüklerine kısıtlama getirildiğini düşünmekte. Netflix Türkiye'den çekilme iddialarına resmi bir açıklama yapmadı. Yakında resmi bir açıklama yapabilir. Netflix resmi açıklama yapana kadar bu iddialarla sıkça karşılaşacağız demektir.