Tarih: 6 Ağustos 1566 - 8 Eylül 1566

Bölge: Zigetvar

Sonuç: Kesin Osmanlı zaferi

Kanuni Sultan Süleyman'ın vefatı II. Selim'in tahta geçmesi.

Taraflar

Osmanlı İmparatorluğu Osmanlı İmparatorluğu Boğdan Prensliği

Habsburg Monarşisi

Coat of arms of Hungary.svg Macaristan Krallığı

CoA of the Kingdom of Croatia.svg Hırvatistan Krallığı

Komutanlar

Osmanlı İmparatorluğu I. Süleyman

Sokullu Mehmet Paşa CoA of the Kingdom of Croatia.svg Nikola Šubić Zrinski †

Güçler

80.000 Osmanlı

12-15.000 Tatar

7.000 Moldovalı 2500

Osmanlı-Macaristan Savaşları

Zigetvar Kuşatması, 1566 yılında Zigetvar kalesinin Osmanlı güçlerince fethedilmesiyle sonuçlanan kuşatmadır.

Sefer öncesi durum

Avusturya Arşidükü Maksimilyan kendisinden istenilen vergiyi İstanbul a gönderip barış antlaşmasını yenilerken diğer taraftan Erdel beyi Sigusmund ile savaşmaktaydı. Osmanlı himayesindeki Erdel beyi Sigusmund'un Habsburg topraklarına girerek Zatmar ya da Çatmar'ı ele geçirmesi üzerine II. Maximilian (Kutsal Roma İmparatoru) Osmanlı'dan buranın geri verilmesini istemiştir. Fakat imparator cevabı beklemeden Erdel topraklarına saldırıp Tokay ve Serenç taraflarını ele geçirerek Osmanlı ile aralarındaki barış şartlarını ihlal etmesi üzerine Budin beylerbeyi Yahyapaşazade Arslan Paşa'nın Erdel beyine yardım kalkması ve yeni sadrazam Sokullu Mehmet Paşa'nın da savaşa taraftar olması üzerine 1566 yılı Nisan ayı sonunda Avusturya' ya karşı savaş ilan edilmiştir. Bu sefer Kanuni Sultan Süleyman'ın ordusunun başında bizzat bulunduğu seferlerin on üçüncüsü ve sonuncusudur.

Sefer hazırlıkları ve sefer

Padişah bizzat sefere çıkmadan iki ay önce, ikinci vezir Pertev Paşa, emrindeki Osmanlı askerleri ile destek için gelen Eflak, Boğdan ve Kırım kuvvetleriyle birleşerek Erdel taraflarındaki Göle'yi fetih ve Tokay ile Zatmar'ı geri almakla görevlendirildi. Bir müddet sonra padişahın komutasındaki ordu da Belgrad yoluyla Macaristan topraklarına geldi. Burada Eğri kalesinin fethedilmesi kararlaştırılıp askerler o tarafa sevkedildiği sırada Zigetvar beyi Zirinyi Mikloş tarafından Tırhala sancakbeyi ve oğlunun Şikloş'da şehit edildiği haberinin gelmesi üzerine ordu geri çevrilerek Zigetvar kalesi üzerine gidildi.

Kuşatmaya başlanılmasıyla önce eski şehir top atışına tutuldu. Kont Zirinyi yeni şehiri savunamayacağını anlayınca burasını yaktırdı ancak Osmanlı güçleri hendekleri toprakla doldurarak yeni şehir enkazı üzerinden eski şehiri ele geçirmesi üzerine iç kaleye çekilmek zorunda kaldı. Kuşatma esnasında çadırında hasta halde bulunan padişah kalenin ele geçirilmesinin uzamasından dolayı canı sıkılarak sadrazam Sokullu Mehmet Paşa'ya hitaben en son olarak yazılı hatt-ı hümayununu gönderip kalenin fethini istemişti. Padişahın bir süre sonra hayatını kaybetmesi, sadrazam tarafından bu durumun tehlikeli olacağı düşünülerek gizli tutulmuştur.

Kanuni Sultan Süleyman'ın vefatından sonra iç kalede sıkışan kont Kont Zirinyi ümitsiz bir halde 600 kadar askeriyle kaleden çıkış harekatında bulundu; göğsüne iki kurşun ve başına da bir ok isabetiyle hayatını kaybetmesi sonrasında Zigetvar alındı. Kalenin fethinden de sonra padişahın ölüm haberi oğlu II. Selim Belgrad' a gelene kadar gizli tutulmuştur.