Başkalarının menfaatleri uğruna çıkan savaşlar kaybedilir, kazanılır; bu sırada olan, arada kalarak acı çekmeye mahkûm bırakılan zavallı insanlara olur.

 Kimileri de onlara dayatılan bu diktatörlüğe boyun eğmez ve mücadele yolunda ilerlemeye devam eder. Tıpkı dirilişi temsil eden Phoneix kuşu gibi. Asıl değerli olan mücadele ise budur. 

Peki, bu mücadele sırasında elmas gibi parlayan kahramanlarımızdan kaçımızın haberi var? Savaşın seyrini değiştiren bu kahramanların adlarını biliyor muyuz? Mesela, Meryem Atmaca kimdir? 

Bizler Türk olarak her zaman savaşçı kimliğimizle ün salmış bir millet olmuşuzdur. Yalnızca erkekler değil, kadınlarımız da savaşlar sırasında birçok kez kahramanlık göstermiştir. Bu kahramanlardan sadece birkaçı olan Kara Fatma, Nene Hatun, Şerife Bacı’nın adını sık sık duyduk ve okul sıralarında oturduğumuz dönemlerde de tarih öğretmenlerimizden dinledik.  Fakat okuyup dinlemediğimiz gizli bir kahramanımız da Meryem Atmaca’dır. 

Birinci Dünya Savaşı’nda Ruslara karşı verdikleri mücadelede cephane yetersizliği, soğuk ve açlık gibi sebeplerden dolayı Osmanlı askerlerinin birçoğu şehit düşmüş, birçoğu da Rusların esiri olmuştu. Esir düşen Türk erlerinin yaşadığı sıkıntılar, hayvan taşımada kullanılan vagonlardaki nakil sırasında başlamış, hayvan kokusu ve pisliği içindeki yolculuk esnasında hastalıkların önüne geçmek neredeyse imkânsız hale gelmişti. Varılan istasyonlarda açılan vagonlardan her seferinde 10- 15 Türk askerinin cansız bedenleri açık arazilere atılıyordu. Sibirya’daki Türk esirlerin nakledildiği Rus kamplarının da vagonlardan aşağı kalır tarafı yoktu. Artan aşırı kalabalık sebebiyle kamplardaki yatak, yorgan ve yakacak sıkıntısı daha da fazlalaşmıştı. Çarlık rejiminin yıkılması neticesinde meydana gelen karışıklıklar devlet düzenini sarsmış, esir kampları bakımsız kalmıştı. Meydana gelen olumsuz gelişmelere dayalı olarak yiyecek ve giyecek gönderiminin durması ise Müslümanları önemli ölçüde sıkıntıya sokmuştu. İşte Meryem Atmaca adlı gizli kahramanımız bu zor zamanda araya girmiş, belki de kimsenin yapmayacağı fedakârlığı yaparak, babasından kalan 10 bin altını Ruslarla yaptığı pazarlık sonucunda onlara vermiş ve esir düşen 1800 Türk askerinin Sibirya’dan anavatana ilhakını sağlamıştır.

Türk tarihinin satırları arasında gizli kalmış, savaşın değerli fedakâr kahramanı Meryem Atmaca, 1926 yılında yoksul bir kadın olarak hayatını kaybetmiştir. 

Rahmetle ve saygıyla anıyoruz.