Menapoz döneminde beslenmede uygulanacak 8 adım

Menapoz dönemi için 8 altın kural

Kadınların yaşamında önemli bir dönem olan menopoz dönemini daha konforlu geçirmeleri için beslenmede dikkat edilmesi gereken noktaları sizler için sıraladım:

İdeal kilo korunmalı

Metabolizma hızının yavaşlaması ve hormonal değişikliklerden dolayı genellikle karın, kalça bölgelerinde yağ depolanması sonucu kilo alımı gerçekleşebilir. Bu dönemde daha dikkatli beslenmeli, ideal vücut ağırlığı korunmalıdır. 

Günlük kalsiyum alımı sağlanmalı

Menapoz döneminde idrarla birlikte kalsiyum atımı artar ve bağırsaklardan da Ca emiliminde azalmalar gözlenir. Tüm bu nedenlerle birlikte diyetle yetersiz kalsiyum alınması kemik kaybına neden olabilir. Kişiden kişiye değişmekle birlikte günde 3-4 porsiyon süt/yoğurt grubu besin tüketilmelidir.

Basit şeker yerine kompleks karbonhidrat tüketmeli

Bu dönemde vücuda enerji sağlamak dışında bir etkisi olmayan basit karbonhidrat olarak adlandırılan bal, reçel, çay şekeri … vb. gibi besinler yerine kompleks karbonhidrat dediğimiz tahıllar, kurubaklagiller gibi besinleri tüketmek daha doğru olur. bizim için faydalı olacaktır. Böylelikle vitamin, mineral ve posa alınıma da karkı sağlanır. 

Meyve ve sebze tüketimi arttırılmalı

Posa bakımından zengin olduğu kadar vitamin, mineral ve fitokimyasallar bakımından da zengin olan meyve ve sebzelerin tüketimi yaşamın her döneminde olduğu gibi menopoz döneminde de çok önemlidir. Her gün ortalama 3 porsiyon meyve, her öğün salata ve ana öğünlerden en az birinde sebze yemeği tüketmeye özen gösterilmelidir.

Soya’dan faydalanılmalı

Soya ürünleri kolesterolün düşürülmesinde, kemik yapısının güçlendirilmesinde ve menopozla gelen  sıcaklama ataklarının azaltılmasında etkili olduğundan beslenmede yerini almalıdır. Soya fasulyesinden salata yapılabilir; yemeklere eklenebilir. Soya kıyması veya tofu öğünlerde kullanılabilir. Araöğünlerde soya sütü içilebilir.

Haftada 2-3 gün balık tüketilmeli

Menopoz döneminde, omega 3 kaynağı olan balığı vazgeçilmezlerimiz arasına koymak gerekir. İçerdiği omega 3 sayesinde kemik- eklem yapısına etki ederek menopozla gelen osteoporozu önlerken, kan lipit düzeylerimizde de olumlu yönde sonuçlar elde edilir. eriz. Hafatada 2-3 kez balık tüketmek unutulmamalı; buna ek olarak diğer omega 3 kaynağı olan besinler (ceviz, Ayçiçek yağı, soya yağı, ayçekirdeği, badem , keten tohumu ve fındık) de tüketilmelidir.

Tuz tüketimi azaltılmalı

Artan tuz tüketimi kan basıncına etki edip hipertansiyona ve kalp hastalıklarına neden olurken, idrarla kalsiyum atımını arttırarak da osteoporoza neden olur. Bu yüzden; dikkat etmemiz gereken bir diğer nokta da fazladan tuz tüketiminden kaçınmaktır. Tuz yerine baharat kullanımı arttırılabilir.

Su içmek unutulmamalı

İlerleyen yaşla birlikte susama hissinde azalmalar olur. Bu nedenle susama hissi oluşmasa bile sık sık su içmek alışkanlık haline gelmeli; günlük su tüketiminin en az 2 lt olmasına özen gösterilmelidir.