SİVAS - Sivas Belediyesi İşletme ve İştirakler Müdürlüğü Halı Dokuma Atölyesi'nde istihdam edilen 14 kursiyer, günde yaklaşık 8 bin ilmek atarak meşhur Sivas halılarını dokuyor. İlmek ilmek dokudukları halılara duygularını yansıtan kadınlar, ellerinde oluşan nasırları ''ustalık mührü'' olarak adlandırıyor.

Atölye Sorumlusu Birgül Canikligil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2 yıldır Sivas halısını ve el sanatlarını ön plana çıkarmak için gayret gösterdiklerini söyledi.

Birgül Canikligil, tarih boyunca dokuyucuların kendi duygularını halılara figürlerle yansıttığını belirtti. Sivas halılarında ince dallı lalezar, Sivas yıldızı, Selçuklu figürlerinden hayvanlı ve çiçekli desenlere, taraklı, kuşlu, sandıklı, ölümü ve yaşamı temsil eden figürlerin işlendiğini belirten Canikligil, ''Motiflerin de dili var. Sandık motifi genç kızın evliliğini ve düğünü, çiçekler hayali, beşik anneliği, tavuskuşu şatafat ve lüksü, bülbül ve serçe iyiliği, Selçuklu motiflerinden oluşan çift başlı kartal gücü ve hakimiyeti anlatır.''