İSTANBUL  - İspanyol ressam Francisco Goya'nın gravür ve yağlı boya eserlerinden oluşan ''Goya, Zamanının Tanığı: Gravürler ve Resimler'' sergisi, yarın Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi'nde açılacak.

Serginin tanıtımı dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kültür ve Sanat İşletmesi Genel Müdürü Özalp Birol, serginin İspanya ve tüm Avrupa'nın çalkantılı bir dönemine tanıklık eden Goya'nın çeşitli eserlerini sanatseverlerle buluşturacağını söyledi.

Sergide yer alan yapıtların, Goya'nın saray ressamlığı ve portreciliğinin yanı sıra tanığı olduğu çağa ait görüntüleri yansıtan eserler olduğunu belirten Birol, sergideki eserlerin Instituto Cervantes İstanbul ve İspanya'nın Ankara Büyükelçiliği işbirliğinde İspanya'dan Bilbao Güzel Sanatlar Müzesi ve Santamarca Vakfı koleksiyonları, özel koleksiyonlar ile İtalya'da Uffizi Müzesi'nden getirildiğini anlattı.

Serginin küratörü Marisa Oropesa da 1746-1828 yıllarında yaşamış olan Goya'nın zamanının en kilit isimlerinden biri olduğunu söyledi.

Sergide, zamanın tarihine ışık tutan ressam Goya'nın çok önemli eserlerinin görüleceğini belirten Oropesa, Goya'nın eserlerinde şahit olduğu bağımsızlık savaşları döneminde insanların nasıl bir felaket yaşadığını ve psikolojilerini muhteşem bir şekilde anlattığını kaydetti.

Oropesa, Goya'nın eserlerinin bütün dünyaya hitap eden eserler olduğunu ifade ederek, sergide Goya'nın 230 eserinin sanatseverlerin izlenimine sunulacağını dile getirdi.

İstanbul Cervantes Enstitüsü Direktörü Antonio Gil de Carrasco ise Goya'nın kendi kültürlerini en iyi yansıtan sanatçılardan biri olduğunu belirterek, ''Biz artık Goya'yı buraya getiremeyiz ama 200 sene önce sanatı nasıl değiştirdiğini, eserlerini buraya getirerek onu gösterebiliriz'' dedi.

Sergide, Goya'nın ''Kapriçyolar'', ''Savaşın Felaketleri'', ''Boğa Güreşleri'', ''Zırvalar'' gibi seçme gravür serileri ile dönemin Kralı IV. Carlos ve Kraliçe Maria Luisa'nın portrelerinin de aralarında bulunduğu çeşitli yağlı boya eserleri yer alıyor.

Pera Müzesi'nde 29 Temmuz'a kadar gezilebilecek sergi kapsamında, ayrıca çeşitli etkinlikler ve konferanslar da düzenlenecek.