14 Şubat 2016 “Dünya Öykü Günü’’ idi. Salt Galata Oditoryum’da, Murathan Mungan’ın  ‘Kitaba Dönüşmek’ konulu ve ‘Yazdıklarımın Etrafında’ başlıklı söyleşisinde bulundum.
Türk Edebiyatımıza değerli eserler kazandıran Murathan Mungan’ın 20 şiir kitabı, 10 öykü kitabı, 10 deneme kitabı, 6 Oyun kitabı, 3 Roman, senaryo, müzik, tiyatro oyun eserleri bulunmaktadır.
Söyleşide; Sanatın, Edebiyat’ın bireyler ve toplum üzerindeki olumlu etkilerinden bahsederek, kendi Yazarlık yaşamı boyunca ilk kitabı ve son kitabına kadar olan yaşam tecrübelerini de bu arada anlattı.
Geçmişle yüzleşerek bugünü değerlendirirken, Edebiyat Dünyamızın eksikliklerinden de yola çıkarak okurun da kendini eğitmesi gerektiğini vurgulaması ve her şeyi popülerleştirdiğimiz gibi  Edebiyatı da magazinleştirmenin git gide bir sığlaşma yaşadığımız gerçeği aşikardı… Sosyal medya ile değerlerin düşüşü ve korelasyon kopukluğunu yaşadığımız dönemde olduğumuzu, bireyselleşmemiş toplumlarda, herkesin hep beraber bir hizada bulunduğu ve yabancı sevilmediği, ikonların sevildiğini dile getirirken haksız da değildi.
Türk Edebiyatımızda Melih Cevdet Anday, Haldun Taner, Necati Cumalı, Oktay Rifat’ın  yazıları, denemeleri, makaleleri ve öyküleri ile göre, göre yol almanın  önemli olduğunu bildirdi.
70’li yıllar ve Edebiyat Dergilerinin nitelikli oluşu o yıllarda yazar olmanın hem zorlu mücadelesi ile denemeler ve şiirlerle yazı yaşamına girdiği dönemin önemli yazarları Ece Ayhan, Turgut Uyar, İlhan Berk, Mehmet Fuat’tı da anmak ve bu söyleşide dinlemek güzel.
Bakın, Murathan Mungan yaratıcı yazarlar için söylediği sözleri var:
Yazı yazarken okurun değil, kendinizin öğretmeni olursunuz.
Rodin’in sözü : ‘’Heykel, taşın fazlasını atmaktır’’
‘’Az çoktur.’’
El içinde saç kesme, kimine göre uzun kimine göre kısa.. ‘Senin hangi ağıza kulak vereceğindir…’ diyor.
Şu dönemlerde daha çok okumaya ihtiyacımız var.
Savaşsız bir dünya, barış dolu günler için.

Murathan Mungan kimdir:


Murathan Mungan, 21 Nisan 1955’te Istanbul’da doğdu. Çocukluğu ve ilk gençlik yılları, memleketi olan Mardin’de geçti. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü’nü bitirdi. Aynı bölümde “master”ını tamamladı.
Ankara’da Devlet Tiyatroları’nda ve Istanbul’da Şehir Tiyatroları’nda “Dramaturg” olarak çalıştı. 1987’de günlük gazete olarak yayımlanan Söz gazetesinde, “Kültür-Sanat Sayfası” editörlüğü yaptı.
1988’ten beri serbest yazar olarak çalışmakta ve halen Istanbul’da yaşamaktadır.
1991’de Remzi Kitabevi’ne “Çilek” amblemli kırk kitaplık özel bir koleksiyon dizisi hazırlayarak bu diziyi yönetti.
Mungan, çeşitli dergi ve gazetelerde şiirler, öyküler, metinler, deneme, eleştiri ve incelemeler yayımlayarak adını duyurdu.
İlk kitabı 1980’de yayımlandı. Aynı zamanda ilk oyunuydu bu: Mahmud ile Yezida.
Şehir Tiyatroları’nda çalışırken, “Gençlik Günleri” adını verdiği daha sonra her yıl tekrarlanacak olan kapsamlı bir şenliğin yöneticiliğini yaptı; programlar sundu, yönetti.
Murathan Mungan’ın sahnelenen ilk oyunu, Orhan Veli’nin şiirlerinden kurgulayarak oyunlaştırdığı Bir Garip Orhan Veli’dir. İlk kez 1981’de sahnelenen bu oyun, yirmi küsur yıl boyunca sahnelendi ve 1993’te kitap olarak basıldı.
Mungan’ın döneminde Ankara İl Radyosu’nca seslendirilen iki tane de radyo oyunu vardır: Dört Kişilik Bahçe ve Ölüm burnu.
Mungan bir tanesi filme alınan üç tane de film senaryosu yazmıştır. 1984’te Atıf Yılmaz tarafından filme alınan Dağınık Yatak’ın yanı sıra Dört Kişilik Bahçe ve Başkasının Hayatı adlı iki senaryosu daha vardır. Bu üç senaryo 1997’de üç ayrı kitap olarak aynı anda yayımlanmıştır.
Gazete ve dergilerde İlk yazıları 1975’de yayımlanan Mungan, yirmi yıllık yazı serüveninin çeşitli ürünlerinden yaptığı bir derlemeyi kırkıncı yaşı nedeniyle Murathan’95 adlı bir kitapta toplandı.
Murathan Mungan, bu arada yabancı yazarların öykülerinden ve yazılarından oluşan çeşitli seçkiler yayımlamayı sürdürmektedir. İlk öykü seçkisi Ressamın Sözleşmesi’ni, daha sonra Çocuklar ve Büyükleri, Yazıhane, Yabancı Hayvanlar, Erkeklerin Hikâyeleri ve Kadınlığın 21 Hikâyesi adlı öykü ve yazı seçkileri izledi.
Bütünüyle öz yaşam öyküsel bir malzemeden yola çıkan ilk anlatı kitabı Paranın Cinleri’ni 1997’de yayımlandı.
Şiir ve öykü arası bir dil ve kıvam tutturduğu yazınsal metinlerini bir araya topladığı Metinler Kitabı ise, 1998’de yayımlandı.
Mungan’ın kimi şiirlerinin Kürtçeye çevirisinden yapılan bir toplam Lı Rojhilate Dile Min (Kalbimin Doğusunda) adıyla 1996’da yayımlandı.
Mungan, bugüne değin çoğu “Yeni Türkü” topluluğu tarafından seslendirilmiş olan şarkı sözleri yazmıştır. Yazdığı şarkıların Türkiye’nin önemli şarkıcıları, toplulukları tarafından yeniden seslendirilmesiyle oluşan ve “tribute” sayılabilecek Söz vermiş şarkılar adlı “cover” albümü 2004’te yayınlandı.
2006’da bugüne dek yazdığı tüm şarkı sözlerini gene aynı ad altında bir araya getirerek kitaplaştırdı.
Yazıları, şiirleri ve kimi kitapları bugüne değin İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İsveççe, Norveççe, Yunanca, Fince, Boşnakça, Bulgarca, Farsça, Kürtçe ve Hollanda diline çevrilerek çeşitli dergi, gazete ve antolojilerde yayımlandı.
Murathan Mungan, 1985’ten bu yana Istanbul’da yaşamaktadır. İlk kitapları farklı yayınevleri tarafından yayımlandıktan sonra, 1986’da Remzi Kitabevi’ne, 1992’de de Metis Yayınları’na geçmiştir. Halen aynı yayınevindedir.