Kenelerin sebep olduğu zararlar  kene ısırığı  köpeklere  viral ve bakteriyel hastalıkları bulaştırabilir.

Kenelerden  kaynaklanan hastalıklar borreliosis (lyme hastalığı) keneler tarafından bulaştıraılan bu hastalığın faktörü borrelia adlı bir mikroorganizmadır. Hastalık faktörü bakteriler kenenin barsakları ve salya bezlerine yerleşir ve kan emme sırasında konakçıya bulaşır. lyme hastalığının belirtileri çeşitlilik gösterir. İnsanlarda ısırık noktasında 1-3 hafta sonra gelişen derideki kızarıklığa ateş ve lenf yumurtalarının şişmesi ile seyreden grip benzeri belirtiler eşlik eder. Birkaç hafta veya ay sonra vücudun etkilenen yerlerinde ağrılı nevritis ve felçler meydana gelebilir. Köpekte belirgin semptomlar başlangıçta çevreye kayıtsızlık ve 40-41c ateş, daha sonra ise topallık, kas eklem ağrısı ver diğer sinirsel bozukluklardır. 

Babesiosis 

Bir kan paraziti olan babesia, alyuvarların  içinde ikiye bölünerek çoğalır ve alyuvarları parçalar. Babesis bulaşmasından 1-3 hafta sonra ateş, giderek artan durgunluk, anemi, mukoza ve göz kapaklarında sarılık, dalak şismesi ve kan işeme maydana gelir. Hastalığın şiddeti canlının  bağışıklık durumu ile yakından ilgilidir.

Kene Felci 

Bazı kene çeşitlerinin dişileri,kan emme sırasında belli dönemlerde bir nörotoksin üreterek sinirsel impuls geçişini bozar. Hastalık bulaşan köpeklerin arka bacaklarında ilerleyen bir felç ve nadir vakalarda solunum felcine bağlı ölüm meydana gelir. Kenelerin kısa sürede uzaklaştırılmaları ile belirtiler 24 saat içinde kaybolur. Pirelerin verdikleri zararlar

Anemi

Küçük köpek soylarında veya yavru hayvanlarda yoğun pire enfeksiyonu şiddetli kan kaybına,anemiye hatta ölüme neden olur.

Barsak parazitlerinin taşınması

Pireler d.canimum adlı şeritin ara konakçısıdır.bu biçimde enfekte köpekler dışkıyla çevreye kabak tohumu şeklindeki halkaları yayaylar. Halkalar içerisindeki yumurtalar pire larvaları tarafından yutularak burada larva formu gelişir.Şerit larvasını taşıyan ergin pire çiğneyerek yutulursa, larvalar gelişmelerini tamamlayarak canlının bağarsağında şerit durumuna dönüşür. Bu bakımdan pire teşhis edilen köpeklere, bu şeritlere karşı koruyucu ve etkili bir şerit ilacı uygulamak lazımdır.

Pire enfetasyonuna bağlı deri hastalıkları

Pireler ısırdıkları noktada lokal tahrişe,deri hastalıklarına, aelrjik reaksiyonlara  yol açarlar. Karında, bacak içlerinde ve kuyruk altında, ısırma ve kaşınmadan kaynaklanan kızarıklık, kabarcık oluşumu ile seyreder. 

Evcil hayvanlarınızda kene ve pirelerdden kaynaklanabilecek problemleri önlemenin en etkin yolu, veteriner hekimizin tavsiye edeceği güçlü ve uzun etkili antiparaziter ürünleri kullanmak. Pireler sıcak havalarda ortaya çıkar ama ev içinde yaşayan hayvanlarda ve kapalı mekanlarda tüm yıl boyunca görünebilirler.pireler kan ile beslenen parazitlerdir. 

Dermatophysosis

Microsporum ve tricophytosis türü mantarlar tarafından oluşturulan bir deri hastalığıdır. Özellikle ağız ve burun çevresi ile çene altında olmak üzere pati araları ve tırnak çevresi de dahil olmak üzere tüm vücutta lokal lezyonlara ve tüy dökülmesine neden olabilir. Köpeklerde ayrıca Candidiasis ve Malasseziasise bağlı tüy dökülmeleri kaşıntı, eritem, renk değişiklikleri ve deri kalınlaşmaları ile karakterize şekilde yaygın veya bölgesel olarak şekillenebilir. 

Uyuz

İleri derecede deri hasarına ve tüy dökülmesine neden olabilen otodectes, demodex, notoedres ve sarcoptes türü uyuz etkenleri tarafından oluşturulan deri hastalıklarında karakteristik belirti kaşıntı ve tüy dökülmesidir. Bu lezyonlarda  tüy dökülmesi kimi zaman kaşınmaya bağlı travma gibi mekanik bir etkiyle dahi şekillenebilir. 

Ancak bu hastalıklarda genellikle tüyün morfolojik yapısında ciddi deformasyonlar söz konusudur ve kıl folliküller ileri derecede etkilenebilir. Bu uyuz etkenlerinin tümü köpeklerde hastalığa neden olabilir. Ancak Demodex canis ve Sarcoptes scabiei tarafından oluşturulan uyuza köpeklerde daha sık rastlanılır.