Değerli okurlarım bu makalemde  siz  değerli  okurlarıma  kasten  adam öldürme  diğer  adı ile  cinayet   suçları hakkında  bilgi vermek istiyorum.  

Bu  suç Türk  Ceza  Kanunumuzun  81. Maddesinde  düzenlenmiştir. Nitelikli  kasten  adam öldürme ise TCK  82. Maddede  düzenlenmiştir.  

Eğer siz kasıtlı olarak bir  kişiyi öldürür o kişinin hayatına  son verirseniz bu maddeden yargılanırsınız.   Ama kasıtlı olmadan bir  trafik  kazasında  bir  kişinin  ölümüne  neden olursanız  ya  da  bir  ameliyatta bir  doktorun  tıbbi  bilgisinin   yetersizliği nedeni ile bir  ölüm  vukubulursa  bu  durumda kasten bir  adam öldürmeden bahsedemeyiz.     

Siz cinayetten  yargılanıyorsanız  bu  suçu  bilerek ve  isteyerek işlemiş olmalısınız 

Siz  TCK  81 .Maddeden  yargılanıyorsanız  alacağınız ceza  müebbet  ağır hapis cezasıdır.  

Siz  bu  suçu   ancak  yaşayan bir kişi  hakkında  işleyebilirsiniz.   Ana  rahminde olan bir  bebek için işlerseniz  zaten bu  suç  oluşmaz.  

Siz bu  suçu işlerken  silah kullanırsanız  ya  da  silah  sayılan aletlerle  bu  suçu işlerseniz  aynı cezayı  alırsınız  yani  ister  tüfek  ister tabanca ya  da  ister   bir  kalem ister  sivri bir madde ile  işleyin  aynı  cezayı  alırsınız  .

Siz bu  suçu kasten işleyebileceğiniz  gibi  ihmalkar davranarak da işleyebiliriniz.Ama burada  hassas  bir nokta  var .  siz bir kişiyi ihmalkar  davranarak  bu ihmalkar davranışınızla  ölümüne neden olabilirsiniz.  Ama  sizin  burada  kasten adam öldürme  maddesinden ceza  alabilmeniz  için  sözleşmeden  doğan bir  yükümlülüğünüz  olması gerekir.ya da  yasadan kayanaklanan bir  yükümlülüğünün  olması gerekir.  Örneğin  bir hastanede  cerrah  müsait olduğu ve  görevli olduğu halde ameliyata  girmiyor ve  hasta  ölüyorsa  bu durumda o doktor  ihmalkar davranışı ile  kasten  adam öldürmeye neden olmuştur.Bu  durumda  sizi  ağırlaştırılmış  müebbet   hapis  cezası yerine  20 yıldan  25  yıla  kadar   hapis cezası  alırsınız  müebbet  Hapis cezası   yerine 15  yıldan  20 yıla  kadar  hapis cezası  alırsınız  diğer  hallerde  ise  10 yıldan  15 yıla  kadar  hapis cezasına  mahkum olursunuz.  

Tasarlayarak   plan yaparak önceden bu işi  planlayarak  yaparsanız  TCK  82  DEN YARGILANIRSINIZ  Tabiki  cezanız  artar  nitelikli    adam öldürme  suçu  nedeni ile  ceza  alırsınız.  Ve  sizin cezanız  ağırlaştırılmış  müebbet olacaktır.  

Siz bu  suçu canavarca  eziyet  ederek  yaparsanız  yine  ağırlaştırılmış  müebbet  hapis cezası  alırsınız

Siz kan  gütme  saiki ile bu  suçu işlerseniz  ağırlaştırılmış  müebbedden hüküm  giyersiniz.  

Namusu  konu  ederek  töreyi konu  ederek işlerseniz   ağırlaştırılmış  müebbet  hapis cezası  alırsınız .  

Siz bir kamu  görevlisini  öldürürseniz  örneğin  bir belediye başkanını  öldürürseniz  bir  Avukatı öldürürseniz   cezanız  artar  ağırlaştırılmış  müebbet  hapis  cezası  alırsınız  .  

Hamile  bir kadını öldürürseniz  nitelikli  adam öldürmeden ceza  alırsınız ve  ağırlaştırılmış  müebbet cezası  alırsınız .

Siz kendini  savunmaktan  aciz bir çocuğu   öldürürseniz nitelikli  adam öldürmeden yargılanırsınız ve ağırlaştırılmış  müebbet hapis cezası alırsınız  .

Siz  eşiniz  üst soyunuzu   ya  da  alt  soyunuzu  kardeşinizi öldürürseniz  ağırlaştırılmış  müebbet  hapis cezası  alırsınız  .  

Bir  suçu  gizlemek yada  delilleri  ortadan  kaldırmak için bu  suçu  işlerseniz ya  da  yakalanmamak için bu  suçu işlerseniz  ağırlaştırılmış  müebbet  hapis cezası  alırsınız  

Bir suçu  işleyememekten   dolayı duyduğunuz kızgınlıkla bu  suçu işlerseniz  yine  ağırlaştırılmış müebbet  hapis cezası  alırsınız. 

Eğer  siz bu  suçu   haksız bir fiilin meydana getirdiği kızgınlık   veya  elem ile işlerseniz  bu  durumda  cezanızda indirim yapılır.  ağırlaştırılmış  müebbet yerine   18 yıldan  24 yıla  kadar   müebbet  hapis cezası yerine  12 yıldan  18 yıla  kadar hapis cezası  alırsınız    

Ama siz kendiniz  meşru müdafaa  halinde bu  suçu işlerseniz  ceza  sorumluluğunuz kalkar

Bu  suç  işlendiği  tarihten  itibaren  25  yıl  içinde    davanın  açılması gerekir.

Bu konudaki  sorularınız  0  532  508 90  45  Nolu irtibat telefonuma bildirebilirisiniz.

AVUKAT NEVİN ÖMEROĞLU  DEMİREL  İLETİŞİM 0  532  508 90  45