Tarihte Türk demek töreli, adaletli, cesur, mert, merhametli, güzel insan demektir. Türk milleti olarak her zaman insani değerleri önemsemiş, mazlumun, masumun yanında, zalimin karşısında durmuşuzdur. Kim bilir belki de bu yüzden tüm soysuzlar, vatansız hainler, şerefsizler, çıkarcılar, vicdansızlar bizlere karşı her daim cephe alıyorlar her fırsatta kutsal değerlerimize, bayrağımıza, Türk yurtlarına, vatan toprağımıza saldırıyorlar (1).

  Prof. Dr Tufan Gündüz hocanın söylediği gibi "Türk beklenendir". Evet, Türk tarih boyu her zaman umutla beklenmiştir. Türk, zalimin zulmünden, mağdurun, zorda olan ümmetin beklediğidir. Ne zaman ki, Türk'ün şanlı Tuğu, bayrağı bir semada süzülüyorsa, yüce göklerde dalgalanıyorsa orada huzur vardır demektir(2). İşte bu yüzden düşmana yurt olmuş olan, minaresinde ezanı susmuş olan Türk yurtlarında Karabağ'da, İrevan'da, Uygur elinde ve daha nicelerinde Türk'ün şanlı ordusu umutla bekleniyor. Tek Türk ulusudur ki, asla sömürgecilik ve faşistlik gibi bir kara lekeyi tarihinin sayfasına yazmamıştır. Türk'ün eli asla masumun kanına bulaşmamıştır. Ama biz Türkler asil atalarımız gibi ne kadar mert ve adaletli olsak da karşımızdaki düşman da bir o kadar şerefsiz, namert, kalleş ve sinsidir. Biz bunu muasır çağımızda da yaşıyor ve tecrübe ediyoruz. Örneğin birilerinin, açıkça söylersek Rusya'nın ve ortaklarının (Fransa'nın da dahil olduğu malum beşli şer birliğinin) maşası olan  Ermenistan vahşice Türk yurdu Azerbaycan'ın tarihi topraklarını işgal ediyor dünya buna göz yumuyor. Bölgemizde güçlenen iki Türk devletinden; Türkiye ve Azerbaycan'dan rahatsız olanlar, korkuya düşenler sinsice türlü hileler, oyunlar kuruyorlar. Çünkü artık bu coğrafyada eskisi gibi at oynatamıyorlar. Sömürdükleri, sahipsiz sandıkları Türk yurtlarındaki diktatörlüklerinin yani Sovyet rejiminin devrildiğini, Azerbaycan'ın petrolü, gazı gibi doğal kaynakları üzerindeki hakimiyetini kayıp ettiğini hala kabullenmeyen Rusya da maşası olan Ermenilere Fransa'nın da gayretiyle özel sipariş veriyor onlar da 12 Temmuz'da  Tovuz sınırına, Türk yurdu Azerbaycan'a saldırmak gibi hadsizliğe kalkışıyorlar.

  Hele bu azmış gibi 23 Temmuz'da da Rusya Ermenistan'la Ermenistan'da askeri tatbikat yapıyor. Bunu da işgalci Ermenilerin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Şuşan Stepanyan, Facebook hesabından duyuruyor ve tatbikat sırasında SİHA’lara karşı yeni mücadele yöntemlerinin geliştirileceğini aktararak , "Tatbikata Rus ve Ermeni hava savunma sistemlerinin komutanları, Rus ve Ermeni avcı savaş uçakları ve Ermenistan ordusunun hava savunma sisteminin bütün birlikleri katılıyor.” (3) ifadelerini kullanıyor. Böylece Rusya'yla gövde gösterisi yapan Ermenistan kendince hatsizce böbürleniyor. Bununla da Rusya da coğrafyamızda hala söz sahibi olduğunu kanıtlamak çabasıyla bir çıkmazın içerisinde debelenip duruyor. Aslında Rusya ve Ermenistan oynadıkları Ali Cengiz oyununda ( Türkiye Türkçesinde bir deyimdir ve hile ile iş yapanların dalaverelerine ve akla gelemeyecek tuzaklarına işaret etmek amacıyla denilir) kendilerinin kayıp olacaklarının, rezil olacaklarının farkında bile değiller.

  Kadim Oğuz Türk yurdu, erlerin, erenlerin yurdu olan Azerbaycan'ımıza ise 1918' de Bakü'nün kurtuluşu için Kafkas Türk İslam Ordusu'nun yetiştiği gibi bu defa da kendi kan kardeşi olan Türkiye Türk Cumhuriyeti'nin Ordusu destek oldu. Türk dünyasının şairi Ahmet Cevat’ın 1918 yılında yardıma gelen Türk askeri için yazdığı "Ey Asker" şiirindeki tabirle  "Kardeşliğin fermanına baş eğip," kardeşinin desteğine  imdadına yetişti. Böylece 28 Temmuzda iki kardeş ülkenin; Türkiye ve Azerbaycan'ın geniş kapsamlı ortak askeri tatbikatına katılacak Türk askerleri Azerbaycan'a geldi. Türk askeri, Türkyurdu  Azerbaycan'a  bağlı Nahçivan Özerk Cumhuriyeti'nin Sederek sınır kapısında, Araz nehri üzerindeki Ümit Köprüsü'nde(Gönül Köprüsü) törenle karşılandı. Törende İstiklal Marşı ve Azerbaycan milli marşı seslendirildi, bayrak değişimi yapıldı. Böylece  Türkiyeli Türk  asker  kan, can kardeşi Azerbaycan Türk'ü askerle Araz nehri üzerindeki  Ümit Köprüsü'nde selamlaştı. Tam da bu sahne bana yine Türk dünyasının ünlü şairi Ahmet Cevat’ın "Çırpınırdın Karadeniz" şirinde Türk'ün vefasından bahsettiği şu dizeleri hatırlattı:

Çırpınırdı Karadeniz ,

Bakıp Türk'ün bayrağına !

Ah ölmeden bir görseydim 

Düşebilsem toprağına!.

Ayrı düştüm dost elinden

Yıllar var ki çarpar sinem 

Vefalıdır geldi-giden

(Vefalı Türk geldi yine) 

Yol ver Türk'ün bayrağına!

Selam Türk'ün bayrağına. 

İnciler dök gel yoluna,

Sırmalar serp sağ, soluna!

Fırtınalar dursun yana, 

Yol ver Türk'ün bayrağına!.

Selam Türk'ün bayrağına

  Bu arada dikkatinizi Araz nehri üzerinde Türk askerlerinin karşılandığı köprünün ismine çekmek isterim. Çünkü Azerbaycan'ın Türkiye sınırının yanı başındaki köprünün isminin "Ümid Körpüsü" Türkiye ağzıyla  "Umut Köprüsü"  olması çok manidardır. Anlamıysa, yani bu köprü, kardeşliğe, dostluğa, desteğe ve umuda açılan kapıya götürür demektir. Umut Köprüsü'ne "Gönül Köprüsü" de deniyor. Bu da aslında anlayan ve iki kardeş ülkenin; Azerbaycan'ın ve Türkiye'nin kardeşliğini bilenler için derin tarihi manalar içerir.

 Bahsettiğimiz, Türkiye ve Azerbaycan'ın gerçekleştirdiği geniş kapsamlı havadan ve karadan yapılacak askeri tatbikat 29 Temmuz`da başlamıştır. İki ülkenin hava kuvvetlerinin de katıldığı 29 Temmuz'da  başlattığı tatbikatta  Türk ve Azerbaycan savaş uçakları da yer alıyor. Tatbikat Bakü, Nahçıvan, Gence, Kürdemir ve Yevlak'ta sürdürülüyor ve 10 Ağustos'ta sona erecektir. Bakü ve Nahçıvan'da 1 Ağustos'ta  başlayıp ,5 Ağustos'ta bitecek olan kara kuvvetlerinin yaptığı tatbikatta çeşitli emirler icra ediliyor, zırhlı araçlar, top ve havanlardan temsili düşman hedeflerine atışlar yapılıyor.

Böylece Türkiye ve Azerbaycan askeri düşmana gözdağı vererek " aklınızı başınıza" alın diyor! Kardeş Türkiye can, kan kardeşi Azerbaycan’ımızın yanında olduğunu kanıtlıyor. Vefalı Türk vefasının gereğini yapıyor!. Vefalı Türk, Beklenen Türk geldi yine. Allah c.c kardeşliğimizi daim eylesin! Amin, Amin.

Ne Mutlu Türk'üm Diyene!

P.S: Türk komutan İshak ÇELİK beye, her zaman verdiği değerli bilgiler ve destek için özellikle teşekkür ederim. Saygılarımla.

Yararlanılan kaynaklar:

1.Aynur Talıblı'nın "Şanlı Türk Bayrağının Üzerinden Kirli Ellerinizi Çekin!" isimli makalesinden.

2. Aynur Talıblı'nın  "Kutlu Zafer:Bakü" ve ya "TRT'ye sesleniyorum : “KUTLU ZAFER BAKÜ" dizi yapılmalı"isimli makalesinden.

3. ANADOLU AJANSI . Ali Cura "Ermenistan ile Rusya SİHA’lara karşı ortak mücadele tatbikatı başlattı".23.07.2020. 

CNN TÜRK."Son dakika... Azerbaycan'la ortak tatbikata katılacak Türk askerleri Nahçıvan'a geldi" 28.07.2020.

www.cnnturk.com/turkiye/son-dakika-azerbaycanla-ortak-tatbikata-katilacak-turk-askerleri-nahcivana-geldi.

ANADOLU AJANSI. Ruslan Rahimov "Türkiye ile ortak tatbikat Azerbaycan basınında  geniş yer buldu" 28.07.2020.

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/turkiye-ile-ortak-tatbikat-azerbaycan-basininda-genis-yer-buldu/1925003.