Beşiktaş, deplasmanda Başakşehir karşısında sezon başından beri 3. bölgede en fazla topla buluştuğu maçını oynadı. Fakat 3 puanı, kendisinden daha az isabetli ve isabetsiz şut atan, hatta korner bile kullanmadan maçı bitiren takıma verdi.

Burada en çarpıcı detay şu: 50 kez deniyorsunuz ve gol atamıyorsunuz, rakip takım tek sefer geliyor nefis bir gol atıyor. Özetle Beşiktaş’ın ceza sahasındaki etkisizliği bu senenin en büyük sorunu. Başakşehir, Beşiktaş’a göre kadrosu ve sistemi daha oturmuş bir takım en azından ne oynadığı belli. Hangi oyuncu nerede ne yapacağını biliyor. Oynadıkları rakip takıma karşı belirledikleri doğru taktik maçı kazanmalarında yeterli oluyor. Beşiktaş’ta ise bu konuda yapılması gereken çok iş var.

Beşiktaş’ın bu sezona başlarken yapmış olduğu en büyük hata, kadro tercihi ve teknik adam tercihidir. Ligin başlangıcından bu yana geçen 6 ayda bomboş geçen maç stratejisi takımı bu hale getirmiştir. Sezon başlangıcında yeterli takviyeleri yapamayan Beşiktaş’ın bunun üzerine birde yanlış teknik adam seçimi puan tablosundaki durumun nedenidir. Nitekim Beşiktaş’ta Abdullah Avcı’nın 6 ayda bulamadığı sistemi Sergen Yalçın 3 haftada buldu.

Beşiktaş, Başakşehir karşısında kaybettiği 3 puana rağmen kötü oynamadı, fakat futbol skor odaklı bir oyun. Haliyle maç sonunda galibiyet yoksa sahadan üzgün ayrılıyorsunuz. Ceza sahası içinde Adem Ljajic ve N’Koudou’nun topu ayağında fazla tutması sıkıntılı. Diaby’nin son vuruşlardaki etkisizliği, Burak Yılmaz’ın verimsizliği, hücum hattının organize olamaması derken Beşiktaş’ta bitirici bir golcü eksikliği bu maçta Demba Ba’nın attığı golle ayyuka çıktı. Buna karşın turuncu lacivertliler, Beşiktaş karşısında oynadığı verimsiz futbolu tek golle süsleyerek şampiyonluk yarışında önemli bir 3 puan aldı. Demba Ba ve Visca ikilisinin attığı golde Caner Erkin ve Karius’un hatası büyük.

Burada sorulması gereken iki önemli soru var.

1-) Karius’un sözleşmesinde oynama garantisi mi var? Bu kadar kalede yok olan bir oyuncu neden hala ısrarla 11 de yerini alıyor?

2-) Caner Erkin’in sözleşmesinde tüm duran topları kullanır maddesi mi var? Her attığı topu aynı şekilde atarak, atakları sonuçsuz bırakan bir oyuncunun ısrarla bu vuruşları kullanması neden?

Beşiktaş’ın ceza sahası içinde oynayan oyuncularının daha fazla sorumluluk alması ve cesur oynaması şart. Aksi halde Sergen Yalçın, yepyeni bir kadro oluşturacaktır şüphesiz. Sergen Yalçın’ın maç sonu açıklamalarında söylediği gibi (Caner Erkin’in frikik atışıyla ilgili) bir işi doğru yapmak için gerekli pozisyonu alacaksın. Bu zihniyet, Beşiktaş’ı diri tutmaya yetecek önemli bir formül ve bunun üzerine çalışılması gerekiyor. Beşiktaş’ın zirve yarışında kaybettiği bu önemli 3 puandan sonra gereken dersleri önüne koyup, maç kaybetmeden yola devam etmekten başka şansı yok.

Bazen kaybedersiniz ve doğru oyunu bulmanız içinde kaybetmeniz gerekebilir. Fakat kaybettiğinizde ne yapacağınızı bilirseniz, daha güçlü ayağa kalkarsınız. Beşiktaş içinde durum tam olarak budur.