Türkiye’de Covid-19’un görüldüğü 2020’nin mart ayından bu güne kadar birçok kişi işsiz kaldı. İş bulmak zorlaştı ve insanlar iş aramayı da bıraktı. Bu süreçte insanlar borçlarını kapatmak veya geçimlerini sağlamak için meslek gözetmeksizin her türlü işte çalışmayı göze aldı.

Bazı zihni bozuk insanlar da bu durumu kullanmaya çalıştı ve çalışmaya devam ediyor. Azımsanmayacak derecede şikayetlere denk gelmeye başladık. Bize yansıyan şikayetler sadece buz dağının görünen kısmı. Bu durum daha öncede vardı; fakat bu kadar çok yaygın değildi. İşsizliğin artmasıyla görünür hale geldi. Bahsettiğim bu konu iş arayan kadınların, iş arama süreçlerinden faydalanmak isteyen zihni bozuk insanların uygulamaları. Bazı örnekler; iş arayan bir kadını mülakat yapmak için evine çağıran insanlar, kadınları özel numaralarından rahatsız edenler, boydan fotoğraf isteyenler veya kadının özel hayatına giren konularla ilgili sorulan sorular. Bunlar gibi birçok örnek sayabiliriz. Kadın cinayetlerinin arttığı böyle bir dönemde üstelik bu tür durumların iş hayatında ortaya çıkması büyük bir sorun. Sosyal hayatlarında zorluklarla yaşamaya çalışan kadınlar, iş hayatlarında da bu tür zorluklarla karşılaşırlarsa  sorunların boyutu katlanarak artar.

Bu olaya hangi bakanlık bakar bilmem ama bunun önüne geçmek gerek. Bir bakanlık bünyesinde birim kurulabilir veya bu tür ilanlar takibe alınarak ortaya çıkartılabilir. Sanırım internet ortamında bu tür ilanlar denetlenmiyor. Bu alanda da büyük bir boşluk var gibi duruyor. 

ZAM

Asgari ücrete zam gelmesine rağmen insanlar daha çok faturalara ve gıdaya gelen zamları konuşmaya başladı. Elektrik ve doğalgaza gelen zamlar bu yıl insanları zorlayacak gibi. Son zamanlarda elektrik faturalarıyla ilgili şikayetler artmaya başladı. 

Asgari ücrete yapılan zam, bu yıl faturalara ve gıdaya gidecek gibi duruyor. Bu işin çözümü sadece asgari ücrete yapılan zamlar olmadığını tüm ekonomistler söylüyordu. Alım gücünün düştüğü bir ortamda asgari ücrete zam yapmak rakamdan ibaret olur. 

Pandemi sürecini de düşünürsek bu yıl baya zorlu geçecek. Yapılması gerekenler aslında belli. İnsanlara faturalar konusunda kolaylık sağlamak,kredi borcu olanların borçlarını en az 1 yıl ertelemek, gıda konusunda ciddi girişimlerde bulunarak fiyatları belli oranda aşağıya çekmek. İnsanların şu anda düşündüğü şeyler bunlar. Bunlar düzenli giderler. Düzenli giderler konusunda yardım sağlanırsa bu yılı insanlar da rahat atlatır. Şu anda işsizlik durumunu da göz önüne alarak bu düzenlemeleri yapmak gerekli. İşsizlik gözle görülür düzeyde azalana kadar yeni yardımlar da yapılmalı. 

Bu yıl son çare olarak umudumuzu aşıya bağladık. Umarım aşılama çalışmaları sorunsuz yürütülür ve insanlar aşılanmaya başlar. Aksi halde içinde bulunduğumu bu ortam uzamaya devam ederse sorunların çözümü zorlaşır.