Tuşlu telefon kullandığımız zamanlar çok eski değil. Teknoloji o kadar hızlı ilerlemiş ki, tuşlu telefonları kullandığımız dönemler sanki bizden çok uzakta. Tabi o dönemler hayal gücümüz elverdiği kadar gelecek teknolojisini düşünebiliyorduk. Teknolojinin yararlarından söz ettik yıllarca fakat teknolojinin ve internetin zararlarından, yararı kadar da bahsetmeye başladık. Hatta bu zararlar konusunda ciddi çalışmalar yapılmaya başlandı.                                                          

Hemen herkesin evine yada cebine giren internetin sonucu olarak bu bağımlılığa açık hale geldik. İnternet bağımlılığı riski; 12-18 yaş arası çocuk grubunda daha fazla. Tabi her yaş grubunun dikkat etmesi gereken bir durum ama bu noktada önemli olan 12-18 yaş risk grubunda bulunan çocukların bilinçlenmesi. Çevremizde görüyoruz, 12'nin altında ki çocuk yaş grupları da teknolojiye dahil olmaya başladı. Tablette çizgi film izlemeden yemek yiyemeyen , bilgisayarda istediği oyunu oynayamadığında ebeveyninin dediğini yapmayan çocuklar var. Üstelik bu yaş grubu 12 bile değil. Aslında bu durum ailelerin bilinçsizlik düzeyini açıkça ortaya koyuyor. Eğitimi önce aileye verip bilinç düzeylerini arttırmamız gerek. Çocuk  eğitimi, aileler için ne kadar önemliyse çocuğu olan her ailenin, internet bağımlılığına yönelik eğitimi alması zaruri oldu.. Ailelerin bu konuda daha fazla bilinçlenmesi ve öğrendiklerini kendi yaşantılarına uygulayarak çocuklarına örnek olması gerekmekte. Her çocuğun rol modeli istisnalar dışında anne veya babasıdır. Bu sebeple çocuğa internet ve teknoloji bağımlılığı eğitimi verilse bile çocuk, ebeveynlerinin yaptıklarını örnek almaya devam edecektir. Ebeveynler olumsuz örnek oluşturmaya devam ettiği sürece çocuğun aldığı eğitim geçerliliğini yitirecektir. 

Ebeveynler; ne olursa olsun uslu duruyor diye, dediklerimizi yapıyor diye; ama en önemlisi bir kaç dakika veya saatliğine kafa dinliyoruz diye çocuklarını internet ile baş başa bırakmamalılar. Süreci kontrol altında tutmalılar. Ellerinden geldiği kadar örnek olarak bu işi yürütmeliler ve çocuklarına öğretmeliler.

Zaman ilerledikçe alışkanlıkları değiştirmek zorlaşır.