Pandemi sürecinde okulların açılıp açılmayacağı çok konuşulmuştu. Bazı ülkelerde okulların açılmasıyla vaka sayılarında artış gözlemlendiği için öğrenciler ve veliler tedirgindi. Aslında hala tedirginler. Tedirgin olmakta haklılar. 

Pandeminin Türkiye’de ortaya çıktığı ve sonrasında okulların tatil edilmesiyle gündeme gelen ilk şey, internet altyapıları ve her evde bilgisayarın olmayışı. Aradan geçen bu süreçte bu eksiklikler tamamlanmış gözükmüyor. Telekom şirketleri veya internet sağlayıcıları organize olarak en azından işin internet boyutunu çözebilirdi. Depremde bile ayakta kalamayan servis sağlayıcılarının böyle bir işi çözmelerini beklemek yanlış olur fakat bu işi organize etmesi gereken kamu kurumlarıdır.

Bu konu benim için önemli çünkü yatıp kalkıp teknoloji çağındayız demiyor muyuz? Her işimizi internetten, cebimize sığan telefonlardan yapacağız demiyor muyuz? Bunları diyorduk fakat gördük ki halk, teknolojiyi kullanma konusunda bilinçsiz. Bilinçsiz olmasının sebebide devlet politikasıdır. Bugün fatura kuyruklarına giriyorsak, en ufak işimizi halletmek için teknoloji bayiilerine gidip yardım istiyorsak temel teknoloji bilgisine hâlâ sahip değiliz demek. 

Kış aylarında pandemi yükselişe geçecek uyarıları yapılıyor. Yaz aylarında ölecek denen virüs ikinci dalgayı yaşatıyorsa kış aylarında kaçıncı dalgayı yaşatır bilemem. Bu çıkarımları yapabiliyorsak, kış aylarında okulların daha çok sekteye uğrayacağını anlamak gerek. Bu yüzden kış aylarında yaşanacak olumsuzluklara hazırlıklı olmak için devletin şimdiden teknoloji sorununu çözmesi gerek. Kış ayı için şimdiden kaç hanede eksik bilgisayar var, kaç hanede internet erişimi yok vb. bilgileri toplayıp bir plan çerçevesinde girişimlere başlamalı.

Teknoloji kullanımı için pandemiyi bahane etmeden bu işi ele alsak bile sadece pandemi konusunda değil, depremler ve diğer afetler açısından da teknoloji önemli hale geliyor. Depremin doğal afet olduğunu kabul ediyoruz fakat pandeminin doğal afet olduğunu neden kabul etmiyoruz? Teknolojide yapacağımız her gelişim tek bir doğal afet için değil, diğer doğal afetler için de güzel bir altyapı oluşturacaktır.

ANAOKULLARI VE 1.SINIFLAR AÇILDI

Önlemler alındığı sürece okullar açılabilir fakat sadece işin eğitim boyutuna bakmak yanlış olur. Pandemi salgını bir zincir gibidir. Başladığı nokta bellidir fakat bittiği yer belli değildir. Okulların açılması bu zincirin ilk halkasını oluşturur ama önlem alınmazsa nerede biteceğini kimse bilemez. 

Okulların açılmasıyla ilgili önlemler alınıyorsa, öğrencilerin ailelerinde yaşayan yaşlılar için de önlemler alınmalı.Öğrencilerin bu süreçte sıkı takip edilmesi gerek. Öğrenci ailelerinin de sıkı takibe alınıp düzenli denetlenmesi gerek. Bu durum filyasyon için önemli katkı sağlar.

Çocuklar,  virüsü belirti olmadan atlattığı için çocuğun virüsü kaptığını yakın çevresinde,  virüs belirtileri gösterenlere bakarak anlayacağız. Bu durum gerçekleştiği zaman geç kalmamak ve müdahalenin kısa sürede yapılması için çocuklar kadar ailelerin de takip edilmesi gerek.