Değerli okuyucular,

Bu son günlerde Ermenistan'ın Azerbaycan topraklarına ait olan Karabağın bir çok köylerine el koyması ve işgal etmesiyle iki ülke arasında başlayan gerginlik ve sonrası savaş durumu kaçınılmaz olmuştur. Çünkü hakkı olmayan topraklara girmiştir Ermenistan. Tabiki bunu Rusya' nın, Amerika'nın, İsrail'in ve Fransa'nın desteğiyle yapmaktadır. Yüzyıllar boyu bu topraklara göz diken Rusya halen gözü duymamış gibi görünüyor. Ve maşalarını kullanıyor. Dört bir tarafta Türkiye'nin yakınlık kurdukları ülkelere saldırıyorlar. Başrolde Rusya... Amaçları hangi köşeden Türkiye'yi savaşa sokabileceklerini Ve ne şekilde Türkiye'yi zayıflatabiliriz düşüncesiyle saldırmadığı yer kalmadı. İsrail ile Filistin' i, Yunanistan ile Türkiye üzerinden oyunlar oynamaları, Libya' ya hafter gibi bir belayı musallat etmeleri, ve bu son oyunda Ermenistan'ı Azerbaycan'ın üzerine salmaları... Bu bir sabır denemeleridir. Bütün bu haksızlıklar karşısında halen NATO, BM, ve AB' liğinin sesiz kalması. Çünkü bu birlikler satın alınmıştır beş büyük ülke tarafından. 

Rusya'nın Azerbaycan'a karşı olan bu düşmanlığı ve Karabağ göz dikmesi nereden geliyor. Bir Azerbaycan'ın tarihine gidelim.

AZERBAYCAN İSMİ NEREDEN GELİYOR.

Kafkasların kalbi olan bu coğrafyada özellikle Perslerin  hakim olduğu dönemlerde Zerdüştlük (ateşperestlik)  yaygın olduğu bu bölgede insanlar ateş muhafızları yani Azer (ateş) Bayhan (muhafız) olarak anılmışlar.

Tabiki bir diğer söylenti ise bu bölgenin Büyük İskender tarafından fethedildiği... Ve daha sonra Büyük İskender'in M.Ö 323' de yani ölümünden sonra bu bölgenin yönetimini İskender'in komutanlarından birisi olan Antropates'in üstlenmesi olmuş. Ancak bu isim Sasani söyleyişlerine göre Azurbağazan, fakat Araplar söyleyişinde Azerbaycan'a dönmüştür.

HAKİMİYETLİK KURAN ÜLKELER

Azerbaycan kelimesi yüzyıl içinde benimseyen Azerbaycan Türkleri, uzun yüzyıllar boyunca özellikle Pers, Sasani, Safevi gibi devletlerin himayesi altında kalmıştır. 18. yüzyılda itibaren Çarlık Rusya bu topraklarda hâkimiyetlik sürmüştür. Bir dönem Bolşevik  İhtilali'yle Çarlık Rusya devrilmiş, 1918'de Azerbaycan bağımsızlığını ilan etmişti. Fakat bu uzun sürmemişti. Çünkü 1920' de Sovyet Kızıl ordusunun saldırısıyla tekrar Rus hâkimiyetinin altına girmişti. 

1930' lu yıllarına kadar Rusya, Azerbaycan'ı  Türk- Kardeş ikilisinden bilirken, sonradan Azerbaycanlı kardeşlerimize farklı bir kimlik oluşturup Türk Dünya' sından koparmak çabasına girmişlerdi. Rusya' nın amacı; tabiki Orta Asya'da bulunan Hazar Denizi'ne  sahip olmak istemesiydi. Bir yandan da Azerbaycan'lı kardeşlerimizi bir kimlik bunalımına koymuşlardı.

Daha sonra bu da topraklarda Azerbaycan petrolleri keşfedilince işin rengi daha da değişti ve Ruslar,  buradaki Müslüman Türkler'in yerine Taşnak ve Troşak Ermeniler'ini destekleyerek bu bölgede onların egemen olmalarını sağlamaya çalışmışlardı.

Aynen şimdiki gibi Rusya'nın Ermenistan'a destek vermesi gibi. Eski sahneler ve oyunlar yine oynanıyor Kardeş ülke üzerine..

AZERBAYCAN' NIN BAĞIMSIZLIĞI

Fakat Azeri kardeşlerimiz 1920- 1925 yılları arasında Ruslar'a karşı hep direnmiş 54- 55 kez isyanı çıkarmışlardı. Tam anlamıyla bağımsızlık istekleri Türk olduklarını dost- düşman olan herkesin gözüne sokmuşlardı. Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla 1991 yılında Azerbaycan tam anlamıyla bağımsızlığına kavuşmuştur.  Tabiki bu süreç kolay geçmemiş Yanvar Katliam'ı  ve Dağlık Karabağ Meselesi gibi bir çok trajik olaylarda gündeme gelmişti. Herşeye rağmen İstiklal uğruna çok ağır bedeller ödemişti Azerbaycan. Bu İstiklal uğruna çok çaba harcayan bedel ödeyen o dönemin ikinci Cumhurbaşkanı Ebulfez Elçibey'di. Bir kez daha kardeş ülkenin bağımsızlığı için büyük rol oynayan Ebufez Elçibey' i rahmetle anıyoruz. Ruhu Şad olsun.

  

KARABAĞ KARDEŞ TOPRAĞINDIR

Bu topraklar için canını veren şehitler var. Bedel ödeyenler var. Bu toprakları petrolleri için göz dikenlerde var. Fakat Azerbaycan tek değildir. Kardeş bayrağa göz dikenler unutmasınlar ki karşılarında dünyaya meydan okuyan Türkiye vardır. Nerede siyah inci orada  Rusya, Amerika, Fransa ve ayrıca yanlarına aldıkları yağcıları. Afrikayı sömürdükleri yetmezmiş gibi yıllardır Orta Doğu'da cirit atıp insanları birbirine kırdırdıkları ve çoluk, çocuk demeden milyonlarca mahsun insanları katletiler. Elbet bunların hesabı birgün sorulacaktır. Unutmasınlar dünya beşten büyüktür.

Allah'a emanet olun.