İSTANBUL

Taksim'de İstiklal Caddesi girişinde toplanan ve polisin uyarılarına rağmen dağılmayan gruba müdahale edildi.

Galatasaray Lisesi önünde toplanan bir grup, slogan atarak İstiklal Caddesi'nden Taksim yönüne yürüyüşe geçti.

Taksim Meydanı girişinde durdurulan gruba, polis dağılmaları yönünde uyarı yaptı. Uyarıların dikkate alınmaması üzerine polis, gruba tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti. Müdahale sırasında gruptaki bazı kişiler de gözaltına alındı.

Müdahalenin ardından, gruptakilerin bir kısmı İstiklal Caddesi yönüne, bir kısmı da ara sokaklara dağıldı. Ara sokaklara kaçan göstericiler, polise taş, misket ve şişe attı.

Olaylar sırasında çevredeki işyerleri kepenklerini indirirken, bazı vatandaşlar da biber gazından etkilendi.

8 şüpheliye tutuklama

Taksim Dayanışması'nın çağrısı üzerine, 2 gün önceTaksim Meydanı'nda toplanan ve uyarılara rağmen dağılmayan gruba yapılan müdahalede gözaltına alınan ve mahkemeye sevk edilen 8 şüphelinin tutuklanmasına karar verildi.

Savcılıkça tutuklama istemiyle nöbetçi İstanbul Sulh Ceza Mahkemesine sevk edilen 8 şüphelinin hakimlikçe de ifadesi alındı. Nöbetçi hakimlik, 8 şüphelinin "2911 sayılı Gösteri ve Yürüyüş Kanunu'na muhalefet etmek" ve "polise mukavemet" suçundan tutuklanmasına karar verdi.

Kararda tüm şüpheliler hakkında, "mevcut delil durumuna göre bahse konu yasa dışı toplantı ve gösterilerin kamu düzenini ve barışını bozar nitelikte atılan sloganlar dikkate alındığında halkı isyanı teşvik eder mahiyette oluşu, işlenen suçların yoğunluğu ve zincirleme şekilde devam etmesi, tüm uyarılara rağmen dağılmayıp kolluk kuvvetlerine karşı direniş gösterip güç kullanılması ve saldırılması, şüphelilerin söz konusu eylemlere devamlı ve düzenli katılması, tüm şüphelilerin üzerinden suç eşyalarıyla birlikte yakalanmaları nedeniyle yasa dışı gösterilere katıldıkları yönünde kuvvetli suç şüphesini gösteren olguların bulunması, kaçma ve delilleri karartma ihtimalinin oluşu ile adli kontrol tedbirlerinin yetersiz kalacağı kanaatine varıldığından şüphelilerin ayrı ayrı tutuklanmalarına karar verilmiştir" denildi.

Genel soruşturma kapsamında ilk tutuklama

Taksim Dayanışması'nın çağrısı üzerine 2 gün önce Taksim'de toplanarak Gezi Parkı'na girmek isteyen ve uyarılara rağmen dağılmayan gruba polis müdahale etmişti. Çıkan olaylarda 59 kişi gözaltına alınmış, savcılık tarafından 51'i serbest bırakılmıştı.

Bu arada İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca Taksim Gezi Parkı gösterileriyle ilgili iki koldan yürütülen soruşturmalar kapsamında Terörle Mücadele Kanunun (TMK) 10. Maddesiyle yetkili nöbetçi hakimler daha önce bazı şüpheliler hakkında tutuklama kararı vermişti. Ancak genel soruşturma kapsamında bugüne kadar gözaltına alınanların hepsi serbest bırakılmıştı. Söz konusu 8 şüphelinin tutuklanmasıyla genel soruşturma kapsamında ilk kez tutuklama kararı verilmiş oldu.