ADANA - Adana İl Jandarma Komutanlığı tarafından Adana, Mersin ve Gaziantep'te yapılan operasyonda, PKK'ya ait uyuşturucu maddelerin satışı, adam öldürme, haraç, devleti zarara uğratma ve silahlı saldırı gibi suçları işlediği iddia edilen çetenin liderinin de aralarında bulunduğu 37 kişi gözaltına alındı.

Alınan bilgiye göre, Adana'nın Pozantı ilçesine bağlı Akçatekir beldesinde Ş.E'nin kimliği belirsiz kişilerce öldürülmesini araştıran jandarma ekipleri, olayın bir suç örgütü tarafından gerçekleştirildiğini belirledi.

''PP'' lakaplı A.Y'nin liderliğindeki çetenin kent merkezi, Karaisalı ve Aladağ ilçeleri ile Gaziantep ve Mersin'de faaliyet gösterdiğini tespit eden ekipler, operasyonu bu yönde genişletti.

Çetenin, Adana'da mahalle sorumluları belirleyerek, her bölgede ayrı ayrı kişilerle suç işlediği ve Diyarbakır'dan getirdikleri PKK terör örgütüne ait uyuşturucuyu kent genelinde pazarladığı tespit edildi.

İstihbarat çalışmalarının ardından 3 ilde 150 jandarma görevlisi ve 50 özel harekat polisinin katılımıyla 31 adrese düzenlenen eş zamanlı operasyonda çete liderinin de aralarında bulunduğu 37 kişi gözaltına alındı.

Operasyonda 2 tabanca, 4 av tüfeği, 23 adet 9 milimetre çapında fişek, 48 av tüfeği fişeği, 24 cep telefonu, 2 kesici alet, 41 senet, 6 dizüstü bilgisayar, 1 adet silah üzerine takılan dürbün, 21 CD, 10 çek, 485 fatura ve 400 gram kubar esrar ele geçirildi.

17 faili meçhul olay aydınlatıldı

İşlenen suçların ardından, çete liderinin talimatı doğrultusunda bazı çete üyelerinin olayı üstelenerek zanlılara ulaşılmasını engellemeye çalıştığı belirlendi. Çetenin, haklarındaki soruşturmaları yönlendirmek ve suçları örtbas etmek için de bazı kamu görevlilerini kullandığı öğrenildi.
Esnaftan haraç alan, vermeyenlerin saç ve kaşlarını zorla kestiği bildirilen çetenin, ihalelerden çekilmek istemeyenler ile kendilerine zorluk çıkartanların ev ve araçlarını kurşunladıkları kaydedildi. Bir kurşunlama olayı da güvenlik kameraları tarafından görüntülendi.
Kurdukları paravan şirketle vergi kaçakçılığı yaparak devleti yaklaşık 5 milyon liraya yakın zarara uğrattıkları ifade edilen çetenin üyelerinin, 3 kişinin öldürülmesi, 7 silahlı saldırı ve 7 yağma olayının da zanlıları olduğu belirlendi.
Bu operasyonla toplam 17 faili meçhul olayın aydınlatıldığı bildirildi.
Olayla ilgili gözaltına alınan 37 zanlıdan 17'si ifadelerinin alınmasının ardından savcılık talimatıyla serbest bırakıldı. 20 zanlı ise adliyeye sevk edildi.
Mahkemeye çıkartılan zanlılardan aralarında çete liderinin de bulunduğu 9 kişi tutuklandı. 11 zanlı da tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.