MÜNİH

Almanya'da bugün başlayan Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) davası, sanık avukatlarının reddi hakim taleplerinin incelenip karar verilmesi amacıyla 14 Mayıs'a ertelendi. Davada bugün öbür gün yapılması öngörülen duruşmalar ise görülmeyecek.

Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi'nde görülmeye başlanan davada sanıklar reddi hakim talebinde bulundu. Mahkeme başkanı ve savcılardan oluşan hakimler senatosu, duruşma esnasında geçici olarak reddi hakim kararı verdi. Ancak esas karar ise ilerleyen günlerde alınacak. Reddi hakim talebine başka bir hakimler senatosu karar verecek.

Öldürülen Enver Şimşek'in eşi Adile Şimşek, yaptığı açıklamada, davadaki baş sanık Beate Zschaepe'yi "duruşma salonunda gördüğünde öldürmek istediğini, kendisine yaşattığı acıyı ona tattırmak içinden geçtiğini ancak Allah'a sığınarak sakin olmaya çalıştığını ve dua okuduğunu" söyledi.

Zschaepe'nin rahat tavırlarının kendisini çok rahatsız ettiğini belirten Şimşek, davayla ilgili ümidinin kaybolmadığını ifade etti. Şimşek, "Zamanı gelince bu olay ortaya çıktı, beni suçladılar. Ancak her şey meydanda" dedi.

Olayların meydana gelmesinden sonra Türk basının kendisine sormadan Alman basınından tercüme haber yaptığını söyleyen ve bu durumu eleştiren Şimşek, "Buradan Türk medyasına da sesleniyorum. Alman ne yazdıysa Türkler de onu yazdı. Aslında hiç konuşmayacaktım ama konuşmak zorunda kaldım" ifadelerini kullandı.

Bugünkü duruşmada bazı kurban yakınları, salonun havalandırmasının yetersiz olması nedeniyle baygınlık geçirdi.

Sanık avukatı Anja Sturm da gazetecilere yaptığı açıklamada, reddi hakim talebinin incelenmesi için bir günün yeterli olduğunu ancak 14 Mayıs'a ertelenmesini anlayamadıklarını söyledi.

AA muhabiri davayı, duruşma salonundan takip etti

Öte yandan, Almanya'da "asrın davası" olarak adlandırılan NSU davasını AA muhabiri de salonun içinden izledi.

Sabah erken saatlerde TBMM İnsan Hakları Komisyonu üyeleriyle izleyici kısmında sıraya giren AA muhabiri, içeriye girmeyi başardı.

Duruşma salonuna giren herkes tek tek sıkı şekilde arandı. Bazı milletvekillerinin üzerlerinin aranması nedeniyle kısa süreli tartışma yaşandı. Tartışmanın ardından diğer diplomat ve milletvekilleri, üzerleri aranmadan içeri girdi.

Davanın baş sanığı Beate Zschaepe, duruşma salonuna beyaz bluz ve siyah takım elbiseyle geldi. Zschaepe'nin kendinden emin tavırları dikkati çekti. Davanın diğer sanıklarından Carsten S. ve Holger G. ise fotoğraf çekilirken yüzlerini gizledi.

Duruşma anında projektörlerle duvarlara mahkemenin görüntüsü yansıtıldı. Sanık avukatlarının talepleri nedeniyle duruşmaya 4 kez ara verildi.

Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu da izleyici kısmına girip duruşmayı TBMM İnsan Hakları Komisyon üyeleriyle birlikte takip etti. Duruşma salonunun kapalı ve çok havasız olması duruşmayı izleyenlere zor anlar yaşattı.

Mahkemede sekiz hakim, dört savcı ve 60'a yakın müdahil ve avukatları bulunuyor.

Öğleden sonraki oturumu Neonaziler de izledi

Bugünkü duruşmanın öğleden sonraki oturumunu Neonazi olduğu bilinen Karl Heinz Statzberger ve tutuksuz yargılanan Andre Emminger'in kardeşi Kai Emminger de izledi.