MANİSA - Türk Kızılay Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Güllüoğlu, Soma'da maden faciasının hemen ardından bölgeye geldiklerini söyledi. Soma'da iki türlü hizmet verdiklerini belirten Güllüoğlu, alanda çalışanlara, vefat edenlerin yakınlarına, bekleyenlere gıda hizmetinin yanı sıra afette yakınlarını kaybedenlere, pisikososyal destek hizmeti verdiklerini belirtti.

Psikososyal destek eğitiminin uzman kişilerce verildiğini ifade eden Güllüoğlu, bu eğitimin travmayı yaşayanlar için büyük önem taşıdığını dile getirdi. Ruhsal Travma ve Afet Psikiyatrisi Eğitimi'nin acıyı yaşayan kişilerin travmayı atlatmaları ve yaşamlarını daha kolay sürdürmeleri için büyük önem taşıdığını bildiren Güllüoğlu, bu eğitimin en iyi sonuçlarını Van depreminde aldıklarını kaydetti. 

Travmaya maruz kalan kişilerin yaşadıklarını atlatmaları için psikolojik desteğe büyük ihtiyaç duyulduğunu anlatan Güllüoğlu, şunları söyledi:

"Maden faciasında hayatını kaybeden madencilerin ailelerine travmayı atlatmalarına ve yaşamlarını daha rahat sürdürmelerine yardımcı olmak için psikososyal destek hizmeti vermeye başladık. Bu önemli bir travma. 100'lerce kişinin öldüğü bir olayın travmasını atlatmaları için yardımcı oluyoruz. Türkiye'nin birçok yerinden psikologlar buraya geldiler. Bu bölgeye yakın üniversite öğrencileri gönüllüler hizmet vermek üzere buraya geldiler.

Yaşadıkları travma sonrasında daha önemli problemlerle karşılaşmamaları için psikososyal destek büyük önem taşıyor. Afetlerde psikososyal hizmetler dediğimiz hizmetlerin en iyi örneğini Van depreminde gösterdik. Ankara Üniversitesi başta olmak üzere bir çok üniversiteden pisikoloji bölümü öğretim üyeleri, sahada çalışan pisikologlarpisikososyal destek uzmanlarıyla beraber hizmet verdiler. Van'da başarılı sonuçlar aldık."

Alanda çalışanlara, vefat edenlerin yakınlarına, bekleyenlere gıda hizmeti verdiklerini söyleyen Mehmet Güllüoğlu, her gün binlerce kişiye sıcak yemek, çay, su gibi ikramlarda bulunduklarını belirterek, "Türk halkı bu olayda da kenetlenmiş durumda. Gönül isterdi ki böyle bir olay yaşanmamış olsaydı. Bu olayda da Türk halkı, gerek Türk Kızılay'ı nezdinde, gerek başka sivil toplum kuruluşları nezdinde bir oldu" dedi. 

Kızılay Genel Müdür Yardımcısı Mintez Şimşek ise maden ocağının bulunduğu alanda 7 personel 100'ü aşkın da gönüllü ile hizmet vediklerini belirtti.

Kırkağaç ve Soma'daki hastanelerin bahçeleriyle birlikte 150'yi aşkın personelle afette görev aldıklarını aktaran Şimşek, "Burada dağıttığımız yardımları 2 türlü bölgeye ulaştırılıyor. Bizim kendimizin sabah, öğlen ve akşama göre planlama yaparak alımlarımızı yapıyoruz. Vatandaşlarımızın, belediyelerin, sivil toplum kuruluşların buraya getirip dağıtamadığı yardımları teslim alarak dağıtıyoruz. Türkiye'nin her yerinden, her görüşten, her yaş grubundan insanlar gönüllü olarak çalışmak için bize başvuruyor" diye konuştu.