ANKARA


12 Eylül askeri darbesine ilişkin, dönemin Genelkurmay Başkanı, Yedinci CumhurbaşkanıKenan Evren ile Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya'nın yargılandığı davanın bugünkü duruşmasında söz alan Avukat Fikret Babaoğlu, sanıklar hakkında mahkemece verilmiş bir vareste kararının bulunmadığını belirterek, ''Sanıklar neden burada yok. Heyetiniz 196. maddedeki hususu ciddiye almadı. Vareste kararı olmadığı halde sanıklar huzurda değil'' dedi.

Müdahiller vekili olarak 3 sayfalık talep yazısı hazırladıklarını söyleyen Avukat Ömer Kavilli ise GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Komutanlığı'dan mahkemeye gönderilen yazıda, sanık Ali Tahsin Şahinkaya'nın tedavisinin ayakta devam ettiğinin belirtildiğini söyledi.

Bu yazının içeriğinden sanık Şahinkaya'nın yatakta tedavi görmesini gerektirir bir durumun olmadığı ve herhangi bir ölüm tehlikesinin bulunmadığının ortaya çıktığını savunan Kavilli, "Mahkemenin saygın bir yargılama yapabilmesi için bu sanığın mahkemede hazır bulunması gerekir" dedi.

Kavilli, Şahinkaya'nın mahkemede hazır bulunmasının hayati tehlike oluşturabileceği yönünde rapor düzenleyen üniversite görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunulmasını ve sanık Tahsin Şahinkaya'nın tutuklanmasına karar verilmesini talep etti.

''Başbakanlık sonuna kadar destek olur''

CHP'nin avukatı Şenal Sarıhan'ın mahkemenin istediği bazı belgelerin MİT Müsteşarlığı'nca gönderilmediğini savunması üzerine Başbakanlık adına söz alan Avukat Sami Arslan Aşkın, istenilen belgelerin mahkemeye ulaşması konusunda Başbakanlığın sonuna kadar destek olacağını vurguladı.

Başbakanlık olarak, mahkemece talep edilen tüm belgeleri gönderdiklerini belirten Aşkın, ''Başbakanlığa bağlı MİT ile Genelkurmay da ellerinde mevcut olan belgeleri göndermişlerdir. Başbakanlık olarak bu belgelerin temini yönünde çaba gösterilmekten çekinmeyiz'' dedi.

Tutuklanma talebinin reddini istedi

Davanın, öğleden sonraki bölümünde Savcı Tuğtekin, taleplere ilişkin görüşünü açıkladı. Tuğtekin, sanıklardan Şahinkaya'nın tutuklanmasına yönelik talebin reddini istedi.
Duruşmaya bir saat ara verildi.