İSTANBUL - İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 13. İslam Zirvesi, İİT üyesi 56 ülkenin temsilcilerinin katılımıyla İstanbul Kongre Merkezi'nde başladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, zirvenin açılışında yaptığı konuşmada, "İİT 13. İslam Zirvesi toplantımızın dünyadaki tüm Müslümanların ve insanlığın huzuruna, güvenliğine, refahına hepimiz için hayırlı bir geleceğe vesile olmasını Rabbimden niyaz ediyorum. Bu temennilere, bu duaya her zamankinden daha çok ihtiyacımızın olduğu günlerden geçiyoruz." dedi.
"Benim dinim İslam'dır"
Müslümanların üstesinden gelmesi gereken sorunların başında mezhepçiliğin geldiğini ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti:
"Müslümanlar olarak üstesinden gelmemiz gereken sorunların başında mezhepçilik fitnesi geliyor, ırkçılık fitnesi geliyor. Her zaman ifade ettiğim gibi benim dinim Sünnilik de değildir Şiilik de değildir, benim dinim İslam'dır. Ben tıpkı 1 milyar 700 milyon kardeşim gibi sadece ve sadece bir Müslümanım. Diğer tüm farklılıklar bu inancımın, bu sıfatımın gerisindedir."
"Bizim dinimiz barış dinidir"
İslam dininin, barış ve sulh dini olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Sözüm ona İslam adına, Müslümanlık adına her gün mazlumlara saldıran, onların canlarına kasteden, mallarını yağmalayan terör örgütleri asla bu mukaddes dinin temsilcisi olamaz. Çünkü bizim dinimiz barış dinidir, sulh dinidir." diye konuştu.
"İslam dünyası yüzünü zirveye döndü"
Zirvenin temasını oluşturan 'adalet' ve 'barış' kavramlarının içini doldurmakta acele edilmesi gerektiğine dikkati çeken Erdoğan, şöyle devam etti:
"Çünkü dünyanın dört bir yanından mağdurların, mazlumların çığlıkları yükseliyor. Maktullerin yürek parçalayan görüntüleri geliyor. Maalesef bu çığlıkların ve görüntülerin kahir ekseriyeti Müslümanlara aittir. İslam dünyası şu an yüzünü İstanbul'a, bu zirveye dönerek, buradan çıkacak güzel haberlere kulak açtığını, kulak verdiğini görüyorum, buna inanıyorum."
"Bölücü değil birleştirici olmalıyız"
Çatışmalardan en fazla zararı Müslümanlar ve İslam ülkelerinin gördüğünü bildiren Erdoğan, şunları kaydetti:
"Bizler Müslüman olarak, İslam ülkeleri olarak ne kadar birbirimize düşersek, umudunu bizlere bağlamış olan masumlar o kadar çok sıkıntıya maruz kalacaklardır. Böyle bir vebali üstlenemeyiz. Bunun için bölücü değil birleştirici olmalıyız. İhtilafları değil ittifakları, husumeti değil muhabbeti güçlendirmeliyiz. Çünkü yaşanan çatışmalardan, çekişmelerden, düşmanlıklardan zarar gören sadece Müslümanlardır, sadece İslam ülkeleridir."
"Terör örgütlerinin tüm zulümleri Müslümanlaradır"
Terör ve şiddet sorununun, İslam dünyasının en büyük meseleleri arasında yer aldığını hatırlatan Erdoğan, şöyle konuştu:
"Geçmişte El-Kaide yüzünden Afganistan'ın nasıl tahrip edildiğini, nasıl yüz binlerce Müslümanın katledildiğini, milyonlarcasının da mağdur edildiğini çok iyi hatırlıyoruz. Şimdi Irak'ta ve Suriye'de belirli bölgeleri kontrolü altına alan Libya'da etkinlik kurma çabası içinde olan DAİŞ aynı kirli gayeye hizmet ediyor. Afrika'nın çeşitli bölgelerinde terör eylemleri düzenleyen Boko Haram ve Eş Şebab gibi örgütleri de aynı kapsamda görüyoruz. Dikkat ediniz, birkaç şov amaçlı eylem dışında, bu terör örgütlerinin tüm zulümleri, tüm zararları Müslümanlaradır."
İstanbul merkezli İİT Polis İşbirliği ve Koordinasyon Merkezi kurulacak
Uluslararası topluma, terör örgütlerine yaklaşımlarını gözden geçirmeleri çağrısında bulunan Erdoğan, terör tehdidiyle arazide yürütülen operasyonların yanı sıra finans ve insan kaynaklarını kurutarak da mücadele etmek gerektiğini bildirdi.
Mücadelede uluslararası iş birliği büyük önem taşıdığını vurgulayan Erdoğan, "İİT üyesi ülkeler arasında teröre ve diğer suçlara karşı iş birliğini güçlendirecek ve kurumsallaştıracak bir yapı oluşturulması isabetli olacaktır. Bu anlayışla Türkiye olarak getirdiğimiz İstanbul merkezli bir İİT Polis İşbirliği ve Koordinasyon Merkezi kurulması önerisi kabul gördü. Bu hususta verdiğiniz destek için teşekkür ediyorum." dedi.
"Bir kişi de ölse tüm insanlığın ölümü gibidir"
Nükleer Güvenlik Toplantısı'nda konuşmacıların, Paris ve Brüksel'deki terör eyleminden bahsederken, Ankara, İstanbul ve Lahor'da meydana gelen terör eylemlerinden bahsetmediğine işaret eden Erdoğan, şöyle devam etti:
"Kaldı ki Ankara, İstanbul, Lahor'daki terör eylemlerinde yüzlerce insan öldü. Brüksel'de, Paris'te de 9-10 tane bir tanesinde, 30 tane bir tanesinde öldü. Fark etmez, bir kişi de ölse tüm insanlığın ölümü gibidir. Ama onları söylerken Ankara'yı, İstanbul'u, Lahor'u niye söylemiyorsunuz? Burada da bu ikircikli davranış bizleri üzmektedir. Terör örgütlerinin tamamına karşı aynı kararlılıkla mücadele edilmek zorundadır."
"Kardeşliği sadece sözde bırakmamalıyız"
Erdoğan, İslam ülkelerinin, öncelikle güvenlik, adalet ve kalkınma konularına özel önem vermesi gerektiğini anlattı. 
Yaşadığı yerde kendini güvende hissetmeyen hiç kimsenin geleceğinden emin olamayacağını ifade eden eden Erdoğan, "Adaletten umudunu kesen insanların, terör örgütlerinin istismarına açık hale gelmesi kaçınılmazdır. Çünkü her şeyin başı ve sonu adalettir. Kardeşliği sadece sözde bırakmamalıyız. Teknik, ticari, ekonomik, kültürel, sosyal tüm boyutlarıyla gerçek anlamda hayata geçirmeliyiz. Tüm İİT örgütleri bu dayanışmayı en güzel şekilde ortaya koymalıdır." dedi.
"İslam ittifakı girişimi aracılığıyla çözümü kendimiz üretmeliyiz"
İslam ülkelerinin, terör olaylarına karşı başka güçlerin müdahil olmasını beklemek yerine, İslam ittifakı girişimi oluşturarak çözüm üretmesi gerektiğini kaydeden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Niçin biz Müslümanlar olarak aramızdaki bu tür ihtilaflarda, bu tür terör eylemlerinde başkalarından yardım bekliyoruz? Biz bunu kendimiz çözmeliyiz. Bunlara biz kendimiz müdahale etmeliyiz. Biz etmiyoruz, başkaları müdahale ediyor. Onlar müdahale ederken oralardaki petrol için müdahale ediyorlar, aramızdaki huzuru sağlamak için değil."