Gözler en dürüst, güçlü ve kontrolü zor organımızdır. Aynı zaman da gözlerimiz en değerli organımızdır, çünkü çok şeyi çok çabuk ve çok sağlıklı anlamamızı sağlarlar.

İnsanların ne söyledikleri ne algılatmak istediklerini; nasıl söyledikleri ise kendilerini ele verir. 

Nasıl söylediğimizden kasıt mimik ve jestlerini nasıl kullandığıdır. Duyduklarımızdan çok gördüklerimiz daha çok şey anlatır.

Bazen “Gözünüz tutmaz” bazen gözümüzü kaçırırız bezende gözünüzden hiç kaçmaz 

Göz beyinle en güçlü bağları olan organımızdır. Göz-beyin ilişkisi, kulak beyine göre yirmi beş defa daha güçlüdür.

İlk defa görüp ismini duyduğumuz kişiyle yıllar sonra yani ismini belki hatırlamayız. 

Gözlerimizin tam olarak kontrol edilmesi güçtür. Bu anlamda örneğin poker masasında elimizin ne ölçüde güçlü olduğunun gözümüze yansımasını önleyemediğimizden koyu gözlük takarız. Cenaze törenine koyu gözlükle gelinmesi hangi duygular içinde olduğumuzu saklamak içindir. Yani ağlamaktan gözlerimizin şişmesinin saklanması ya da ölümden ne derece mutlu olduğumuzun belli edilmemesi vb nedenlerden gözlük takabiliriz.  

İçimizden geçen tüm duygu ve düşünceler gözlerimizden okunur. Bilinçaltı ürünü sezgilerinizin gücü en fazla, rahat sakin ve olumlu ruh halinizle artar. İçimize doğanlar konusunda isabetimiz sakin olmamızla da ilintilidir. En profesyonel kişiler bile gözlerini yönetemezler. 

İnsan doğrulara göre programlanmıştır. İnsan doğru şeyler söylerken daha rahat ve sakindir. İnsanların bozulmamış hali çocuklardan gözlemleyebiliriz bu durumu.

"Çocuktan al haberi" sözü çocuklar henüz profesyonel olamadıklarındandır. En kötü şartlarda dahi gülen oynayan ve rahat olan çocuk büyüklerin tüm çelişkili hallerini anlamada, sezmede onlardan daha uzmandırlar.

 Çocuklar samimi olmayanlara hiç ısınamazlar. Gözlerimiz en değerli organımızdır, çünkü çok şeyi çok çabuk ve çok sağlıklı anlamamızı sağlarlar. 

Gözlerimiz çocukluğumuz gibi en saf en dürüst yönümüzdür. Ne düşündüğümüz ne hissettiğimizi ele verirler. Gözler yalan söylemez. Etkili iletişim deyince gözlerimiz ve bakışlarımızın farkında olmamız önemlidir. 

İletişim ve Bakışlarımız

İletişimde sözcük yani ne söylediğimiz sözcüğümüz, kelimemizin ne olduğu % 10 etkilidir. 

Sesimiz yani nasıl söylediğimizin etkisi % 40’dır 

Beden dilimiz yani mimik, jest duruş ve davranışlarımızın mesaj vermek istediğimiz üzerinde % 50 civarında etkilidir. 

Ör: “Öfkeliyim” sözcüğünü sarf etmemiz öfkeli olup olmadığımızın anlaşılmasındaki etkisi %10 dur. Öfkeliyim derken gülümsüyor ve sakin tavırlar içindeysek ne derece inandırıcı olabiliriz. 

Beden dilinde en etkili yerimiz yüzümüzdür; yüzümüzde ise gözlerimizdir. Gözlerimiz ve bakışlarımızın nereye ve nasıl baktığımız etkili iletişim üzerinde oldukça büyük etkisi vardır. 

Resmiyet Bakışı

Onun alnına bakıyorsak onun adı resmiyet bakışıdır. Resmiyet bakışı ile mesafe koymak, yönetmek, üstünlük oluşturmak gibi nedenleri olabilir.

İletişim Bakışı

Kaşlar ile burun ucu arasında ki bir noktaya bakmak iletişim bakışı olarak tanımlanır. Karşımızdakinin gözlerinin içine bakmamış olsak da iletişim bakışı ile karşımızda ki kendisinin gözlerine baktığımızı algılar. Böylelikle onun bakışından etkilenmeden etkileme durumunda olabiliriz. Konuşma anında karşımızdakinin gözlerine ortalama 3/2 süreyle bakmamız önemlidir. Hiç bakmamak çok az bakmak ya da gözleri ayırmadan bakmak iletişimi olumsuz etkiler.

Sosyal Bakış

Burun ucu ile Çene arasına çok yakınımız olanlarla olan iletişimde olabilir. Bu tür bakış daha çok eşler arasında romantik ilişkiler içinde olanlar için uygundur. 

Mahrem Bakış

Çeneden aşağılara doğru kayan bakışlarımızdır. Aşağı kayan bakışlar kesinlikle anlaşılır ve kötü puan verilir. 

Bakışlarımız ile ilgili notlar.

Yolda, kaldırımda ya da kalabalıkta yürürken karşımızdan gelenin kim olabileceğini anlamaya yönelik bakış süresi ortalama bir, iki, üç diye sayacak kadar süredir.   

Bir, iki üçe kadar sayın ve bakışınızı devam ettirmeyin aksi durum taciz ya da tehdit olarak algılanabilir. 

Ayrıca bir kişinin saçına bakmak, ayağına ayakkabısına bakmak onu rahatsız eder.  Karşınızdakini bakışlarınızla bozmak, dikkatini dağıtmak istiyorsanız da bu tür bakışları kullanabilirsiniz.

Bir başka bakış ise karşınızdakinin gözüne bakarken kendi gözünüzün iç kısmında sanki çapak varmış gibi,  temizleme hareketi yapmanız ile karşınızdakinin de aynı hareketi yaptığını çoğunlukla gözleriz. 

Yani siz onun gözünde görmüş olduğunuz bir çapağın siz de de olabileceğini düşünerek temizleme davranışına girmiş olduğunuz onun da aklına gelecek ve o da temizleme davranışı sergileyecektir.