Sevgili dostlar günaydınlar!

EMPERYALİZM VE EMPERYALLER,

1920’de YENİ KURULAN TBMM'de ele alınmıştı mücadele yolunu belirlemek için.

Uzun süre TBMM’nin o tarihlerde kullandığı:

“Emperyalizm-Kapitalizm” kelimelerinin anlamını bilmedi Türk halkı hatta Türk aydını.

Yeni yeni herkes kullanıyor etrafımız kuşatıldıktan sonra bu kelimeleri.

Oysa 18 KASIM 1920'de,

EMPERYALİZME VE EMPERYALLERİN EMELLERİNE,

KARŞI BİLDİRİ İLE

ATATÜRK,SİLAH ARKADAŞLARI VE MEBUSLAR,

MİSAK-I MİLLİ SINIRLARINI,

BÖLÜNMEZLİK VE GEÇİLMEZLİĞİ,

ÖZGÜRLÜK VE HÜRRİYETİ,

MİLLİYETÇİLİK VE HALKÇILIĞI,

MERKEZİ YÖNETİM VE DEVLETÇİLİĞİ,

"HALKÇILIK BEYANNAMESİ"İLE

TÜM DÜNYAYA HAYKIRMIŞLARDI .

HATIRLANSIN ve TEKRARLANSIN!

TÜRKİYE CUMHURİYETİ BÖLÜNMEZ BİR BÜTÜNDÜR ...

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE!

Diyelim ve 18 Kasım 1920 tarihindeki HALKÇILIK BEYANNAMESİNİ tekrar yedi düvele duyuralım:

“Büyük Millet Meclisi'nin Beyannamesi (Halkçılık Beyannamesi)

(18 Kasım 1920)

Emperyalist devletlerin, devlet ve milletimizin hayatına açıkça kastetmeleri neticesinde meşru müdafaa için toplanan Türkiye Büyük Millet Meclisi şimdiye kadar muhtelif vesilelerle açıkça veya zımnen ilan ettiği maksat ve isteği bir kere daha bütün cihana arz için şu beyannameyi yayımlamaya lüzum görmüştür:

Türkiye Büyük Millet Meclisi, milli sınırlar içinde hayat ve bağımsızlığını temin, hilafet ve saltanat makamını kurtarmak ahdiyle teşekkül etmiştir. Dolayısıyla hayat ve bağımsızlığını yegane ve mukaddes emel bildiği Türkiye Halkını emperyalizm ve kapitalizm tahakküm ve zulmünden kurtararak irade ve hakimiyetinin sahibi kılmak gayesine ulaşacağı kanaatindedir. 

Türkiye Büyük Millet Meclisi, milletin hayat ve bağımsızlığına suikast eden emperyalist ve kapitalist düşmanların tecavüzlerine karşı müdafaa ve bu maksada aykırı hareket edenleri cezalandırma azmiyle kurulmuş bir orduya sahiptir. Emir ve kumanda salahiyeti Büyük Millet Meclisi'nin manevi şahsiyetindedir. 

Türkiye Büyük Millet Meclisi, halkın öteden beri maruz bulunduğu sefalet sebeplerini, yeni vasıtalar ve teşkilat ile kaldırarak yerine refah ve saadet ikamet etmeyi başlıca hedefi sayar. Dolayısı ile toprak,maarif,adliye,maliye,iktisat ve vakıflar işlerine yardımlaşmayı hakim kılarak halkın ihtiyaçlarına göre yenilikleri tesisleri vücuda getirmeye çalışacaktır.

Ve  bunun içinde siyasi ve toplumsal ilkelerini milletin ruhundan almak ve tatbikatta milletin eğilimlerini ve ananelerini gözetmek fikrindedir.

Dolayısıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi, memleketin idari, iktisadi, toplumsal bütün ihtiyaçlarıyla alakalı hükümleri peyderpey incelemeye ve kanun şeklinde tatbik mevkiine koymaya başlamıştır. Veminallahütevvfık (Allah'ın yardımıyla).

18 Teşrinisani 1336 (18 Kasım 1920)”

Av.Tülay Bekar