Pandemi süreci hepimizi eve kapatırken gerginlik,yalnızlık kaçınmazımız oldu.

Kimimiz bu salgına yakalanırken kimimizde’’Evde kal’’çağrısı ile evin tüm bölümlerine demir atıp sağlığımızı korumaya çalıştık.

Corona virüsünden kaçarken bir başka yanımızı rehin vermek zorunda kaldık.İstemli istemsiz her birimiz birer ‘’internet bağımlısı’’ oluverdik.

Zaten amacımızın dışında kullanmaya kendimizi alıştırmış bir toplum iken pandemi fırsatı bağımlılığımızı sağlamlaştırdı.

Çocuklar,ergenler hatta yetişkinler tarafından sosyal başarı haline gelen oyun oynama oyunda kazanma egosu,coşkusu derken internet kullanımı önemli ihtiyaçların üzerine  geçti.

İnternet kullanımı fazlalığı fiziksel ve ruhsal sıkıntıları da beraberinde getirdi.

Covid19 stresi üzerine internet tutsaklığı da başlamış oldu.

Ne yazık ki;bu bağımlılığın vaka sayısı da bilinmez bir durumda..!

İnternet bağımlılığı önce aileden uzaklaşmayı sonrasında toplumdan kaçmayı sağladı.

Psikolojik yalnızlık hisleri yerleşmeye başladı.

İnternet bağlantısındaki ağırlaşma;kaygı,öfke davranışları depresyona kadar hatta hareket yokluğundan dolayı obeziteye fiziksel zorluğa kadar götürdü.

Pandemi dönemi öncesi de bu durum vardı şimdi de…

Evde kalma çağrısını yanlış algılayıp zamanı internette geçirme yerine oysa çok daha verimli çalışmalar yapılabilinirdi.

Kitap okuma,müzik dinleme,küçük objelerle minyatür çalışmalar ve diğerleri olabilirdi.

Düşünüp üretme,okuyup anlayıp öğrenme yerine internette dolaşmak kişilerin daha kolayına daha rahatına geliyor.

Sosyal medya da paylaşılan bir resimdeki like beğenisindeki heyecanı bir cümle yazı yazma,kitap okuma,çiçeği sulamada bulamayan internet bağımlıları sosyal yaşamdan kopup,özgüvensiz,dikkat zayıflığı,algılama güçlüğü ile tedavi edilmesi gereken bir psikolojik duruma girmişlerdir.

….

Kendisini yakınını internet bağımlısı gören herkesin biran önce destek almasını öneriyorum.İlgili uzmanlardan destek alınırken kendilerinin de yapması gerekenler şunlar olmalı…

*Elinizde avucunuzun içinde sürekli telefonunuzu taşımayın,masa üzerine  veya çantanıza bırakın.internete bakma dürtünüzü baskılayın.

*Çocuklarınıza interneti yasaklamayın .Ancak süre ve zaman belirleyin.Çocuklarınızın internette mutlu olacağı oyunları ev içinde minik aktivitelerle canlı olarak siz yapın.

*Canınız sıkıldığında internete girme yerine kitap,gazete,dergi okuyun,film izleyin.

*Bu gün internete şu saat içinde gireceğim,diye kendinize engel olun.

*Spor yapın…

*Ailenizle daha çok bir arada olun...