“En büyük Türkiye” sözünü, Türkiye’de çok duyduk, hiç duymadığımız söz de değil ki diyebilirsiniz. Hemen bir hatırlatma yapayım “En büyük Türkiye” sözünü Türkiye’den binlerce kilometre uzaklarda başka bir devletin büyük bir kentinde her yıl, hatta her hafta duymanız mümkündür. Yani bu sözü bizim dışımızda kullananlar İspanya’daki Depertivolılar’dır. Peki, kimdir bu Depertivolılar! Real Club Deportivo de La Coruna bilinen ismiyle “Deportivo” 1906 yılında La Coruna kentinde kurulmuş olan futbol kulübüdür   Deportivo'nun lakabı “El Turco’dur.” İspanyol futbol takımı Deportivo La Coruna takımının “Türkler” lakabı almasının ve taraftarlarının maçlara Türk Bayrakları’yla katılmalarının sebebinin Barbaros Hayrettin Paşa’ya uzandığını biliyor muydunuz? 
Adı bütün Avrupa'da destanlaşmış olan Barbaros Hayrettin Paşa Akdeniz’e hükmettiği sıralarda, Akdeniz'de kendisine en büyük rakip olarak İspanya, İtalya, Avusturya, Almanya ve Hollanda tahtlarına da sahip dünyanın en büyük Hıristiyan devleti İspanya İmparatorluğu'yla büyük savaşlar yapmakta ve yeryüzünde kan akıtan bu imparatorluğu leventleriyle sarsmaktaydı. Öyle ki, İspanyollar şımarık çocuklarını “Sus yoksa Barbaros’a gelip seni yer” diyerek korkutmaktaydı. İşte bu mücadeleler esnasında İspanya’nın yiğitliği ile ünlü Galicia bölgesinin delikanlıları Hayrettin Paşa ve Türklerle çeşitli konularda işbirliğine girmişler. Bu sırada Portekizli korsanlar kenti basarlar, Türk Leventleri kahramanca çarpışarak korsanları kaçırtır. Bunun üzerine La Coruna Halkı’nın büyük sevgisini kazanırlar. Bu işbirliğini içlerine sindiremeyen komşu kent Vigo Halkı ise ihanet saydıkları bu durum karşısında La Coruna’lılara “Türkler” adını takmışlar. Buna karşılık, La Coruna Halkı da Celta Vigo'lulara Portekizlilere yakınlıkları sebebiyle “Portekizliler” adını vermişler. İki komşu şehir arasında yüzyıllardan beri süregelen bu rekabet günümüzde ise özellikle futbolda kendini göstermektedir. Celta Vigo’lular, Deportivo’lulara Türklerle yaptıkları işbirliği nedeniyle; Deportivo’lular da Celta Vigo’lulara Portekizlilere yakınlıkları nedeniyle, “Hain” yakıştırması yapmaya ve rakiplerince takılmış bu adları birbirlerinin inadına zevkle sahiplenmeye devam etmektedirler. Celta’lı futbolseverler derbi maçlarda “Türkler dışarı” diye tezahürat yaparken, Deportivo’lular da “En büyük Türkiye” diyerek takımlarını desteklemektedirler. Vigo şehrinin takımı Celta’da çok sayıda Portekiz taraftar derneği kurulmasına karşılık La Coruna takımı Deportivo'da da ateşli Türk dernekleri kurulmuş. 
İşte bu sebeple Deportivo La Coruna’nın her oynadığı maçta sahaya asılmış çok sayıda Türk bayrağı görebilirsiniz. Ayrıca ülkede düzenlenen uluslararası fuar, kongre ve spor müsabakalarında Türk Bayrakları'nın Deportivolular tarafından aşırıldığına da şahit olabilirsiniz. Bizim için en güzeli ise 2011 yılında İspanya’da, “Türklerin takımı” olarak bilinen mavi-beyazlılar bölgesel bir televizyon kanalıyla anlaşarak, “Turkia” (Türkiye) adıyla yeni bir program başlatmışlardır. Bu programa konuk olan Deportivo la Coruna Başkanı Augusto Cesar Lendoiro, kendisine, “Türk başkan”, taraftarlara ise “Türkler” denilmesinden gurur duyduğunu söyleyen; Lendoiro, “Türkler” ismi bize bırakılan bir mirastır. Maçlarımızda Türk Bayrağı görmek bizi motive ediyor,” diyerek de Türk ve Türkiye sevgisini gururla belirtmiştir. Deportivo La Coruna taraftarı günümüzde halen statları Estadio Riazor’u dev Türk Bayrakları ile süslerken genellikle Celta Vigo ve Yunanistan takımları ile oynadıkları maçlarda ise İstiklal Marşı'nı da okumaya devam ediyorlar.
Kısacası; Lendoiro’nun, yukarıdaki sözü; Türkiye’de doğup büyüyen ama Türkiye’ye, Türk Bayrağı’na, Türk Devleti’ne ve Türk Hükümeti’ne karşı olanlara –Türkiye’nin dünyada ne kadar saygın bir ülke olduğu – bir kez daha önemle duyurulur.