KİEV

Ukrayna Başsavcılığı, parlamento tarafından devlet başkanlığı görevinden azledilen Viktor Yanukoviç hakkında arama kararı çıkardı.

Parlamento tarafından yeni atanan başsavcısı Oleg Mahnitskiy, yaptığı açıklamada, Yanukoviç'in aranması ve tutuklanmasına ilişkin mahkeme kararı bulunduğunu, son olaylarda çok sayıda insanın öldürülmesi nedeniyle "kasten adam öldürme" suçundan arandığını bildirdi.

Eski başsavıcı Viktor Pşonko hakkında da arama kararı çıkarıldığını ifade eden Mahnitskiy, bu şahısların aramasına yönelik çalışmaların Ukrayna Güvenlik Servisi görevlileri tarafından yürütüldüğünü kaydetti.

Devlet Başkanı danışmanları görevden alındı

Öte yandan Devlet Başkanlığı görevine vekalet eden yeni Meclis Başkanı Alaksandr Turçinov, bugün imzaladığı kararla, devlet başkanı danışmanlarını görevden aldı.

Devlet Başkanlığı basın bürosundan yapılan açıklamada, Devlet Başkanıvekili, Ukrayna Parlamentosu Başkanı Aleksandr Turçinov'un, aralarında Hanna Herman'ın da bulunduğu 11 danışmanın görevine son verdiği bildirildi.

Ukrayna Parlamentosu, son dönemde ülkede meydana gelen olaylarla ilgili aralarında, azledilen devlet başkanı Viktor Yanukoviç'in de bulunduğu üst düzey yetkililerin Uluslararası Ceza Mahkemesinde yargılanmasına ilişkin başvuru yapmaya hazırlanıyor.

Parlamento tarafından kabul edilen kararda, geçen yılın kasım ayından bu yana devam eden protesto gösterilerinde üst düzey yetkililerin, "insanlığa karşı suç ve cinayetler işlediği" ifade edilerek, bu çerçevede Viktor Yanukoviç, eski içişleri bakanı Vitaliy Zaharçenko ve eski başsavcısı Viktor Pşonko'nun, Uluslararası Ceza Mahkemesinde yargılanması istendi.

Üst düzey yetkililerin son olaylarda insanlığa karşı işlediği suçların bağımsız olarak soruşturulmasının da istendiği metin, parlamentoda bulunan 324 milletvekili tarafından desteklendi.

Polisten özür

Ülkenin batısındaki Lviv kentinde bir araya gelen eylemciler, başkent Kiev'deki son olaylarda yer aldıkları gerekçesiyle, “Berkut” adlı özel polis timi üyelerini diz çöktürerek halktan özür dilemelerini istedi.

Lviv'deki Euromeydan'da eylemlerini sürdüren protestocular, meydana getirdikleri özel tim ekiplerinden önce diz çökmeleri ardından da söz konusu eylemlerde yer almaları nedeniyle halktan özür dilemeleri talep edildi.

Eylemcilerin polislere karşı güç kullanmak istemesine karşı meydanda bulunan bir papaz araya girerek olayları yatışırken, daha sonra söz alan "Berkut" komutanı Rostislav Patselyak, emniyet güçleri adınaUkrayna halkından özür diledi.

Rusya Parlamentosu'ndan Ukrayna'ya ziyaret

Öte yandan, Rusya Parlamentosu'nun üst kanadı Federasyon Konseyi'nden bir heyetin Ukrayna'ya resmi ziyarette bulunacağı bildirildi.

Rus resmi haber ajansı Ria-Novosti'nin bildirdigine göre, Federasyon Konseyi'nden bir heyet, Ukrayna'ya üç günlük ziyarette bulunacak. Kırım'a da gitmesi planlanan delegasyonun, Ukrayna'nın güneyindeki durumu değerlendirerek, çeşitli siyasi grup ve Rus askeri temsilcileriyle bir araya geleceği ifade edildi.

Federasyon  Konseyi Uluslararası İlişkiler Komitesi Üyesi İgor Morozov, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Rus heyetin Ukrayna'ya ziyaret gerçekleştirerek, Rusya'nın kendi yurttaşlarını korumaya yönelik ciddi duruşunu ortaya koyacağını belirtti.

Morozov, Ukrayna üzerinde hiçbir baskı oluşturmayacağını öne sürdüğü ziyaretin, bu ülkenin yeni hükümetiyle ilişkilerin kurulması yönünde önkoşulların oluşturulması adına ciddi niyet göstergesi sayılabileceğini aktardı.

Kırım Yüksek Konseyi ile insani işbirliğinin ve parlamentolar arası ilişkilerin geliştirilmesinin, ziyarette ele alınacak konular arasında olduğunu ifade eden Morozov, "Rusya'nın destegine güvenen Kırım'da yaşayan çok sayıda yurttaşımız, Ukrayna'daki olaylardan endişe duyuyor. Biz Kiev'deki olayların Kırım'da yaşanmasını istemeyiz" dedi.

Rus heyetinin, Ukrayna ziyaretinin sonunda hazırlayacağı raporun, Federasyon Konseyi'ne sunulacağı kaydedildi.