KİEV - Aralarında 2014 Bütçe Yasası’nın da bulunduğu 10 yasal düzenleme Ukrayna Sesi Gazetesi’nin (Ukrayna Resmi Gazetesi) bugünkü sayısında yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren yasal düzenlemler arasında, milletvekili dokulnulmazlıklarının sınırlandırılmasını, yargı mensuplarının güvenliğinin arttırılmasını, GSM hatlarının kimlik ile verilmesini, 21 Kasım-26 Aralık tarihleri arasında barışçıl gösterilerde tutuklanan vatandaşların serbes bırakılmasını, toplu gösterilerde maske ve kask kullanılmasının yasaklanmasını öngören düzenlemeler bulunuyor.

Parlamentoda el kaldırma usulü ile yapılan oylama sonucu kabul edilen yasal düzenlemeler, muhalefetin protestosu ile karşılanmış, Avrupa Birliği (AB) ve ABD’den tepkiler gelirken AB Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Komiseri Catherine Ashton Ukrayna Devlet Başkanı’nın yasaları veto etmesini beklediğini söylemişti.

Yasaların parlamentoda kabul edilişinden beri muhalefet tarafından hükümet karşıtı gösteriler düzenlenmiş, gösteriler zaman zaman çatışmalara dönüşmüştü.