Suriye’de yaşanan en önemli olay, HTŞ ve Suriye Milli Ordusu’nun tarihi Türk şehri Halep’i kontrol altına almalarıydı. Tarihi Halep Kalesi’ne Türk ve Türkmen bayraklarının asılması çeşitli değerlendirmelerin yapılmasına yol açtı. Milli Savunma Bakanlığı yayınladığı paylaşımda, “Eniyi bildiğimiz işi yapıyoruz. Ortak hareket ediyoruz” derken, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İranlı mevkidaşıyla birlikte yaptığı basın toplantısında, “Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygılıyız” diyordu.


Bu ifadelerden de anlaşılacağı gibi, Türkiye’nin amacı Suriye Türkmenlerinin varlığının ve haklarının korunmasını sağlamak, Fırat Kalkanı bölgesine teröristlerin yuvalanmalarını önlemekti. Bilindiği  gibi, Türk Silahlı Kuvvetleri, Suriye sahasında gerçekleştirdiği Fırat Kalkanı Operasyonu’yla (24.08.2016-29.03.2017), “Meskun mahallerde teröristler nasıl temizlenir?” konusunda bütün dünyaya, uygulamalı olarak, unutulmaz bir ders vermişti. 15 Temmuz sonrasında Ankara’ya gelen dönemin Başkan Yardımcısı J. Biden, Münbiç’teki teröristler konusunda, “En kısa zamanda Fırat’ın doğusuna geçecekler. NOKTA!” demişti. Biden, bu sözünü, başkan olduğu dönemde de tutmadı.
Geçtiğimiz günlerde, Fırat Kalkanı bölgesinde gerçekleştirilen ve Halep’e kadar uzanan operasyonu sahada izleyen Suriye Türkmen Dernekleri Başkanı Tarık Sülo Cevizci, bu tarihi olayda yaşananları gazetemize şöyle anlattı:
“BÖLGE TERÖR UNSURLARINDAN ARINDIRILMIŞ OLDU”


“27 Kasım itibariyle Suriye’de yaşanan hareketlilik çok kısa bir süre içerisinde dramatik değişikliklere yol açtı. Bu operasyonla birlikte, bir taraftan Halep şehri Türkmen varlığına zarar verebilecek unsurlarından temizlenirken, diğer taraftan da Özgürlük Şafağı operasyonuyla Fırat’ın batısında yer alan Tel Rıfat PKK cebi terör unsurlarından temizlenmiş oldu.
Fırat Kalkanı bölgesinde yürütülen Özgürlük Şafağı operasyonunu müşterek kuvvetler gerçekleştirdi. Türkmen Komutan Seyfettin Polat komutasında yürütülen bu operasyonla PKK unsurları Tel Rıfat sahasından uzaklaştırıldı ve bölge terör unsurlarından arındırılmış durumda.
TÜRKMEN GRUPLAR YERLERİNİ SİVİL YÖNETİME BIRAKIYOR”

Yeşil STEAM Azerbaycan Festivali 2024 Sürdürülebilir Gelecek İçin Yeniliği Teşvik Ediyor Yeşil STEAM Azerbaycan Festivali 2024 Sürdürülebilir Gelecek İçin Yeniliği Teşvik Ediyor


Tel Rıfat’tan çekilmeye başlayan Türkmen grupları yerlerini sivil yönetime terkediyor. Sivil dönüşümler mümkün oldu ve insanlar evlerine, yurtlarına dönmeye başladılar. Türkmen gruplar şu an kendilerine Münbiç’i hedef koydular. Münbiç operasyonu için  hazırlık yapıyorlar ve kuvvetlerini toparlayıp yaralarını sardıktan sonra Münbiç’e doğru planlar yapmaya başlayacaklar.
Bilindiği üzere Münbiç, şu anda, Fırat’ın batısında yer alan büyük bir kent ve burada PKK varlığını sonlandırmak için sahada ciddi bir operasyon var.
“HALEP’İ YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ”
Halep, rejimin yıllardır hüküm sürdüğü bir kentti. Şehir merkezini hiçbir zaman muhalefete terketmemişti. Şu an rejim unsurlarından hiç kimse kalmadı ve Halep’te büyük bir kaos ortamı söz konusu. Askeri unsurlar temizlendi, ancak şehrin kimler tarafından yönetileceği konusu bir netliğe kavuşmadı. Şu an ortada bir irade zafiyeti var. Ekmek ve gıda sıkıntısı var. Birçok kamu hizmeti verilemiyor. Bunların nasıl halledileceği büyük bir soru, şu an.. Bunları biz de yakından takip ediyoruz.
Diğer yandan, Türkmenler açısından bölgede bir takım sıkıntılar başgöstermeye başladı. Şu an özellikle o gelişmeleri takip ediyoruz.
Halep tarihi bir Türkmen kenti. Buradaki Türk tarihi, Türk varlığı ve Türk eserlerinin korunması çok önem arzediyor. Burada esas mücadele, Halep’in Türk tarihinin ve Türk varlığının korunması.. Çünkü Halep’in yerle bir olması, yağmalanması söz konusu.. Bu nedelerle, buralara ağırlık verilmesi çok önemlidir. “