KİEV

Ukrayna'da geçen hafta pazar meydana gelen şiddet olaylarından sonra halkın sokağa dökülmesiyle meydandan çekilen polis, geçen cuma göstericilere kamu binalarını boşaltmaları için verilen 5 günlük süre doldu. Dün gece sürenin dolmasının ardından Cumhurbaşkanlığı etrafında biriken ve çadır kuran göstericilere polis tarafından müdahale edildi.

Bağımsızlık Meydanı ve Kiev Belediyesinden harekete geçen yaklaşık 500 kişilik kalabalık grup, Cumhurbaşkanlığı önüne doğru yürüyüşe geçti. Aralarında taşlı ve demir sopalı 50'ye yakın eylemcinin de bulunduğu dikkati çeken grup, Cumhurbaşkanlığı önüne gelerek buradaki barikatı aşıp, orada bekleyen diğer eylemcilerle bir araya geldi. Luteresnka sokağı olarak bilinen Cumhurbaşkanlığı ana girişinde biriken eylemci grubunu abluka altına alan güvenlik güçleri, sokağın başlarını tutarak giriş çıkışa izin vermedi. Saatler sabaha karşı 03:15'i gösterdiğinde müdahaleye başlayan güvenlik güçleri, göstericileri (kalkanlarla iterek) olay yerinden uzaklaştırdı. Polisler, göstericilere karşı cop ve gaz kullanmadığı olay yerinde oluşturduğu koridordan ablukaya alınan kalabalık salıverdi.

Polisin şiddet kullanmamak için çaba gösterdiği gözlemlenen müdahalede çıkan arbedede 10 göstericinin ve 2 polisin yaralandığı bildirildi. Göstericilere ait çadırlar belediye ekipleri tarafından yıkıldı, göstericilerin ısınmak için yaktıkları variller de söndürüldü.