KİEV

Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç, Avrupalı bakanların aracılığıyla muhalefetle yürüttükleri müzakerelerin ardından yaptığı açıklamada, ülkede erken seçime gidileceğini ve devlet başkanlığı yetkilerini kısıtlayan 2004 Anayasası'na geri dönüleceğini duyurdu.  

Devlet Başkanlığı'nın resmi internet sitesinde yer verilen açıklamada, Yanukoviç, ülkede istikrarın sağlanması ve daha fazla kan dökülmesini engellemek için bazı adımlar atılması gerektiğini, bu çerçevede 2004  Anayasası'na geri dönüleceği ve erken seçime gidileceğini ifade etti. 

Yanukoviç, çatışmalar sırasında her iki tarafın da büyük kayıplar verdiğine işaret ederek, ulusal uzlaşı hükümeti kurulması için sürecin başlatılması çağrısında bulundu. 

Rehin alınan emniyet görevlileri serbest

İçişleri Bakanlığı, hükümet karşıtı gösterilerde protestocular tarafından rehin alınan emniyet görevlilerinin serbest bırakıldığını bildirdi.

İçişleri Bakanlığı resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, serbest bırakılanların sağlık durumlarının iyi olduğu vurgulanırken, serbest bırakılan emniyet görevlilerinin sayısı hakkında bilgi verilmedi.

Yanan Sendikalar Birliği binasından cesetler çıkarılmaya başlandı

Bu arada Kiev'de önceki gün çıkan çatışmalarda yanan Sendikalar Birliği binasından cesetlerin çıkarılmaya başlandığı belirtildi.

Bağımsızlık Meydanı'ndaki binada, 24 saat süren söndürme çalışmalarının ardından yapılan incelemede içeride kalanların cesetlerine ulaşıldı.

Göstericiler, sayısı net olmayan cesetleri çıkarmaya devam ediyor.

Yangında hayatlarını kaybedenler için meydanda dualar okundu.

Vatan partisinden Sergey Sobolev, bina içinde yaralı olduğu sanılan 40-50 kadar kişinin yandığını söyledi.

Göstericilerin işgal ettiği bina, merkez olarak kullanılıyordu.

10 gün içinde ulusal uzlaşma hükümeti kurulacak 

Ukrayna'da Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç ve muhalefet liderleri arasında sabaha karşı varılan anlaşmanın ayrıntıları belli olmaya başladı.

Ukrayna basını, Yanukoviç ve muhalefet arasında Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ve Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski'nin de katıldığı görüşmelerle ilgili olarak, tarafların 48 saat içinde 2004 Anayasası'na geri dönülmesi ve devlet başkanlığı seçiminin yıl sonuna kadar yapılması konusunda anlaştıklarını yazdı.

Anlaşmaya göre 10 gün içinde de bir ulusal uzlaşma hükümeti kurulacak. 

Eylül ayına kadar, devlet başkanı, hükümet ve parlamentonun yetkilerini düzenleyen bir anayasa reformu tamamlanacak. 

Devlet başkanlığı seçimi, yeni anayasanın kabulünden sonra aralık ayında yapılacak.  
Anayasal reforma ek olarak seçim kanunu değiştirilecek ve Merkezi Seçim Komisyonu, tüm tarafların eşit bir biçimde temsil edileceği şekilde yeniden oluşturulacak. 

Anlaşmaya göre 75 kişinin ölümüne, yüzlercesinin de yaralanmasına neden olan şiddet olayları ile ilgili geniş çaplı soruşturma düzenlenecek.