KİEV - Ukrayna parlamentosu milletvekilleri İgor Miroşniçenko ve Bogdan Benyuk ile beraberindeki bir grup, Ukrayna Devlet Televizyonu Ulusal Birinci Kanalı'nı basarak, Genel Müdür Aleksandr Panteleymonov'a zorla istifa dilekçesi yazdırdı.

 "Tüm Ukraynalıların Özgürlük Birliği" üyelerinin yer aldığı grup, Genel Müdür Panteleymonov'u makam odasına zorla girdi. Grup, Panteleymonov'un, görevinden azledilen Viktor Yanukoviç'in döneminde eski yönetime çalıştığını ve Rusya'nın menfaatlerini güttüğünü, Rus ordusu hakkındaki dizileri televizyonda göstererek, insanlarda korku yaratılmaya çalışıldığını belirtti.

Panteleymonov'un, bir süre tartaklanmasının ardından istifa dilekçesini yazdığı bildirildi.

Bu arada, grup tarafından çekildiği belirtilen olaya ilişkin görüntüler sosyal paylaşım sitelerinde yayınlandı.

Miroşniçenko da düzenlediği basın toplantısında, olayla ilgili milletvekilliği mazbatasının arkasına gizlenmeden mahkemeye çıkarılmaya hazır olduğunu kaydederek, olayı doğruladı.

Olaya siyasi liderler de tepki gösterirken, Cumhuriyet Başsavcısı Oleg Mahnitski, konunun detaylı araştırılacağını açıkladı. İçişleri Bakanı Arsen Avakov ise Miroşniçenko'nun bu hareketini dengeli bulmadığını kaydederek, bunun bir rezalet olduğunu ifade etti.

Vitaliy Klçiko'nun başında bulunduğu Demokrasi İçin Reform İttifakı da yayımladığı açıklamada, basına karşı güç kullanmanın kabul edilemez olduğunu belirtti. Başbakan Arseniy Yatsenyuk ise Avrupa Birliği'ne doğru ilerleyen bir ülkede, bunun kabul edilemez olduğunu ifade ederek, devlet televizyonu yönetiminin faaliyetini denetlemeye, ülkedeki yasalar çerçevesinde sadece Bakanlar Kurulu'nun yetkili olduğunu belirtti.

Bölgeler Partisi Milletvekili Nestor Şufriç de Ukrayna toplumunun bu olaylara kayıtsız kalamayacağını, olayın soruşturulması gerektiğini kaydederek, olayın yeni hükümet için bir sınav olacağını ifade etti.

Tüm Ukraynalıların Özgürlük Birliği lideri Oleg Tyagnibok da Miroşniçenko'nun mahkemede kendisinin haklı olduğunu savunmak için milletvekili dokunulmazlığını geri vererek mahkemeye çıkmaya hazır olduğunu kaydetti.

Ülkedeki 1+1 Televizyon Kanalı Genel Müdürü Aleksandr Tkaçenko da “Biz yüz defa devlet televizyonu politikasına karşı olabiliriz ancak güç ve milletvekili mazbatasını kullanarak bu sorunu çözmek bir milletvekiline yakışmıyor” ifadesini kullandı.