Suriye'de Esed'e bağlı birliklerin çeşitli kentlerde yönetim karşıtlarına yönelik ağır silahlarla düzenlediği operasyonlarda ölü sayısının 171'e yükseldiği bildirildi.
İngiltere Merkezli Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü (SNHR), ülkenin kuzeyinde yer alan İdlib kentinde hava destekli düzenlenen operasyonlarda 60 kişinin yaşamını yitirdiğini, çok sayıda kişinin yaralandığını ve halkın operasyonlar nedeniyle güvenli bölgelere kaçtığını belirtti.
Örgüt, başkent Şam'ın banliyölerinde 27, Deyru'z Zor'da 26, Dera'da 18, Humus'ta 20, Halep'te 14, Hama kentinde 5 ve Rakka kentinde de 1 olmak üzere ülke genelindeki olaylarda ölü sayısının 171'e çıktığını duyurdu.
Bu arada, Şam'ın Kadem, Kabun, Aseli ve Tadamun bölgesinde Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile Esed birlikleri arasında şiddetli sokak çatışmalarının yaşandığını kaydeden Şam Haber Ağı (SNN), muhalif silahlı birliklerin söz konusu yerlerde düzenli orduya çok zayiat verdirdiğini, Şam-Dera yolu üzerinde de bir tankı imha ettiğini aktardı.
ÖSO'ya bağlı birliklerin Şam'ın Doğu Guta bölgesinde askeri konvoya saldırmasında çok sayı da askeri aracı imha ettiğini ve çok sayıda da askeri mühimmat ele geçirdiğine değinen SNN, silahlı birliklerin Şam'ın Zemelka, Rankus ve Kalamun beldelerinde stratejik askeri noktalara saldırılar düzenlediğini ve birçok askeri aracı ele geçirdiğini vurguladı.
Humus'un birçok semtinde iki ordu arasında şiddetli çatışmaların yaşandığını ve kentteki muhalif tugayların nizami ordunun ilerlemesini durdurduğunu işaret eden SNN, kentin yönetim karşıtlarının yoğun olduğu bölgelerin savaş uçaklarınca ve helikopterlerce bombalandığını ifade etti.
İdlib'de bulunan ÖSO'ya bağlı birliklerin kentte bulunan en büyük askeri birliğe saldırılar gerçekleştirdiğini ve saldırıda nizami birliklere kayıplar verdiğini dile getiren SNN, Maaret el-Numan ile Han Şeyhun yolu üzerinde iki ordu birlikleri arasında çatışmaların yaşandığını ve muhaliflerin Azmerin beldesinin kontrolünü ele geçirdiğini açıkladı.
SNN, ÖSO'unun Dera, Rakka, Deyru'z Zor, Humus ve Lazkiye'de karşı ilerlemeler kaydettiğini ileri sürdü.
Öte yandan, Suriye resmi haber ajansı SANA, güvenlik güçlerinin birçok kentte düzenledikleri operasyonlarda çok sayıda silahlı grubu etkisiz hale getirdiğini, birçok kişiyi tutukladığını duyurdu.