Suriye'de Esed'e bağlı ordu birliklerinin yönetim karşıtlarına yönelik ağır silahlarla düzenlediği operasyonlarda ölü sayısının 167'ye yükseldiği bildirildi.
İngiltere Merkezli Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü (SNHR), Esed'e bağlı birliklerin başkent Şam'ın banliyölerine yönelik helikopter ve tank destekli gerçekleştirdiği operasyonlarda 54 kişinin yaşamını yitirdiğini, onlarca evin yıkıldığını ve hasar gördüğünü duyurdu.
SNHR, kuzeydeki İdlib kentinde 39, Halep'te 20, Humus'ta 15, Rakka'da 12, Dera'da 11, Deyru'z Zor kentinde 7, Hama'da 6 ve Lazkiye'de 3 olmak üzere ülke genelindeki operasyonlarda ölü sayısının 167'ye çıktığını kaydetti.
Şam Haber Ağı (SNN), başkent Şam'ın Aseli, Kadem, Nahr Aişe, Seyyide Zeynep ve Kabun bölgesinde Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile Esed'e bağlı birlikler arasında şiddetli sokak çatışmalarının meydana geldiğini duyurdu.
ÖSO'nun ''vurkaç'' taktiğiyle Esed'e bağlı birliklere zayiat verdiğini belirten SNN, silahlı muhalif birliklerin kentin Doğu Guta bölgesinde askeri konvoya saldırması sonucu içinde tankların da bulunduğu pek çok askeri aracı imha ettiğini ve saldırıda da çok sayıda askeri mühimmatın ele geçirdiğini dile getirdi.
Esed'e bağlı ordu birliklerinin Humus'un Halidiye ve Kusur mahallelerini ele geçirmek için saldırı başlatığını ve kentte silahlı muhaliflerin sert direnişiyle karşıtlaştığını ifade eden SNN, ÖSO'ya bağlı tugayların şehirdeki birçok semtte Esed birliklerinin ilerlemesini durdurduğunu ve kayıplar verdirdiğini kaydetti.
ÖSO'nun Humus'un muhtelif yerlerindeki askeri noktalara saldırılar düzenlediğini, bazı askeri noktaları ele geçirdiğini ve Suriye ordusunun zayiat verdiğine işaret eden SNN, savaş uçakları ile helikopterlerin kentin birçok bölgesini bombaladığını aktardı.
Halep'te iki ordu arasında çatışmaların meydana geldiğini, kentteki muhalif tugayların şehri tamamıyla ele geçirmek için çok sayıda askeri noktaya saldırılarda bulunduğuna dikkati çeken SNN, ÖSO'ya bağlı birliklerin her gün Halep'te ilerleme kaydettiğini vurguladı.
ÖSO'nun İdlib'e bağlı Han Şeyhun beldesinde askeri konvoya saldırı gerçekleştirdiğini, bu saldırıda bazı zırhlı askeri araçların imha edildiğini ve çok sayıda mühimmatın ele geçirildiğini aktaran SNN, ordunun, Maaret el-Numan ilçesinin muhaliflerin eline geçmesinden bu yana savaş uçaklarıyla bölgeyi bombaladığını açıkladı.
SNN, Özgür Suriye Ordusu'nun Dera, İdlib, Deyru'z Zor, Halep, Humus ve Hama'da nizami birlikler karşısında ilerlemeler kaydettiğini ve birçok kentte Suriye ordusuna zayiat verdiğini anımsattı.
Öte yandan, Suriye resmi haber ajansı SANA ise güvenlik güçlerinin birçok kentte gerçekleştirdiği operasyonlarda onlarca silahlı grubu etkisiz hale getirdiğini, araçlarını imha ettiğini duyurdu.