Suriye'de Beşşar Esed'e bağlı ordu birliklerinin çeşitli kentlerde yönetim karşıtlarına hava destekli ağır silahlar düzenlediği operasyonlarda ölü sayısının 118'e yükseldiği bildirildi.
Merkezi Londra'da bulunan Suriye İnsan Hakları Örgütü (SNHR), Esed güçlerinin Halep'in Şeyh Maksud, Ramusa, Selahaddin ve Cemiyeti Zehra bölgelerine rastgele top ateşine tutması sonucunda 54 kişinin yaşamını yitirdiğini ve onlarca kişinin de yaralandığını kaydetti.
Başkent Şam'ın Mazamiye, Kadem, Haresta, Salihiye ve Duma bölgelerindeki hava destekli operasyonlarda da 44 kişinin yaşamını yitirdiğini aktaran SNHR, ayrıca   İdlib'de 6, Dera'da 5, Humus'ta 4, Hama'da 3 ve Deyru'z Zor'da 2 kişi olmak üzere ülke genelindeki olaylarda ölü sayısının 118'e çıktığını duyurdu.
Bu arada, Şam'ın çevre mahallerinde, un olmamasından dolayı fırınların çalışmadığını ve halkın kent merkezindeki fırınlara yönelmesinden dolayı buralarda uzun kuyrukların oluştuğunu ifade eden yerel aktivistlerden Yusuf Muhammed, ''Halk şehri merkezindeki açık olan fırınlarda kapaklı ekmek buluyor, çevre mahallelerde un olmadığından dolayı fırınlar çalışmıyor'' diye konuştu.
Şam'da LPG tüpünde de sıkıntılar yaşandığını bildiren Yusuf Muhammed, Halep'te de durumun Şam'dan farklı olmadığını dile getirerek, ''Halep'te halkın tek sıkıntısı ekmek ve mutfak tüpü değil. Kış aylarının başlamasıyla durum çok vahim, halk yakacak mazot bulamıyor, çevreden topladıkları odunlarla ısınmaya çalışıyorlar'' dedi.
Şam ve Halep'in çevre mahallerinde yeterince beslenemediklerinden dolayı çocuklarda çeşitli hastalıkların baş gösterdiğini dile getiren Muhammed, birçok kentteki durumun Şam ve Halep'in çevre mahallerinden farklı olmadığını söyledi.
Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) bağlı birliklerle Suriye ordusunun Deyru'z Zor'da çatıştığına değinen Suriye Genel Devrim Konseyi (SRGC) de ÖSO birliklerinin Şam'ın Haresta beldesinde saldırdığı askeri birlikteki çok sayıda mühimmatı ele geçirdiğini kaydetti.
SRGC, muhalif silahlı birliklerin Halep'te 111. Askeri Birliğe saldırılar düzenleyerek 155 Şebiha milisini esir aldığını da bildirdi.