WASHINGTON - ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü lideri Ebubekir el-Bağdadi'nin Musul'da cuma hutbesi verirken yayınlanan görüntüsünün "gerçekliğinden şüphe etmek için bir nedenlerinin olmadığını" söyledi.

Psaki, günlük basın brifinginde konuyla ilgili bir soruyu yanıtlarken, "Videoyla ilgili haberleri elbette gördük. Videonun gerçekliğinden şüphe etmemiz için bir neden yok" ifadesini kullandı.

Sözcü Psaki'ye, Bağdadi'nin birkaç yıl önce ABD'nin elinde tutsak olduğuna dair iddiaları doğrulayıp doğrulayamayacağı da soruldu ancak Psaki, "Size teyit edebileceğim herhangi bir başka detay yok" diyerek bu soruya net yanıt vermedi.

"IŞİD tehdidine dair endişemiz büyüdü"

Psaki, bir gazetecinin, "IŞİD'in ABD'ye yönelik bir numaralı tehdit olduğunu düşünüyor musunuz?" şeklinde sorusunu da "Bir derecelendirme yapmayacağım. Şu noktada şüphe yok ki, IŞİD'in bölgeye ve Irak'a oluşturduğu tehdide dair endişemiz büyüdü. Bu nedenle de yardımlarımızı artırdık ve bu konuda son birkaç aydır yoğun temas halindeyiz" diye yanıtladı.

Aynı gazetecinin, "bazı gözlemcilerin, IŞİD'i daha ziyade bölgesel bir tehdit olarak gördüğü, yaşananları bir Sünni-Şii savaşı olarak değerlendirdiği ve örgütün, (ABD) anavatanına bir tehdit oluşturmadığını düşündüğü" şeklindeki sözleri üzerine Psaki, "Bizim görüşümüz şu; ABD'yi ilgilendiren tehditler var ve bu tehditlerin ve bölgede yaşananların ABD'ye bir tehdit oluşturabileceğinden kaygılıyız" dedi.

"Yeni hükümet bir an önce kurulmalı"

Psaki, "ABD'nin IŞİD'in ele geçirdiği bölgeleri genişletmesini durdurmak için neler yaptığına" yönelik bir soru üzerine, tüm partilerden hükümet yetkilileriyle sahada yakın temas halinde olduklarını, güvenlik yardımlarını artırdıklarını belirtti. Psaki, "Elimizde bir dizi opsiyon var ancak şu anda odak noktamız, siyasi açıdan ileriye dönük adımları, IŞİD'e ve tüm Iraklıların karşı karşıya olduğu tehdide karşı birleşik bir cephe yaratılmasını teşvik etmek üzerine" diye konuştu.

Irak'ta yeni hükümetin mümkün olan en hızlı biçimde kurulması için tüm tarafların acilen somut adımlar atması gerektiğini yineleyen ve bu yöndeki çağrılarını sahadaki tüm taraflara ilettiklerini vurgulayan Psaki, "Bizim görüşümüz, hükümetin kurulması ve Iraklıların kendilerinin atması gereken adımlar, ülkede uzun vadeli başarı için gerekli unsurlar" ifadesini kullandı.

Psaki, bir soru üzerine, gelecekteki liderlerini seçmenin sadece Irak halkının karar vereceği bir husus olduğunun da altını çizdi.