ABD Başkanı Barack Obama'nın, Kamboçya'da yaşanan insan hakları ihlallerinden endişe duyduğu bildirildi.
Obama'nın 3 günlük Asya gezisinin ilk durağı Tayland yolunda Başkanlık uçağında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü Ben Rhodes, Obama'nın Kamboçya'daki temel insan hak ve özgürlüklerinin ihlalinden bazı endişeler duyduğunu dile getirdi.
Obama'nın ülkedeki siyasi tutukluluları da ziyaret edeceğini belirten Rhodes, Kamboçya'da daha özgür bir siyaset ve daha güvenilir seçimler istediklerini ifade etti.
Rhodes, Obama'nın, Devlet Başkanı Hun Sen ile özgürlük taleplerini görüşeceğini ve bu konuda elinden geleni yapacağını dile getirdi.
İnsan Hakları İzleme Örgütü de geçen haftaki açıklamasında, Obama'nın, Kamboçya ziyareti sırasında bu ülkedeki insan hakları ihlallerinden bahsetmesini beklediklerini belirtmişti.
Örgüt; Obama'nın, Kamboçya'yla ilgili sistematik reformları dile getirmesini beklediklerini, şayet insan hakları ihlallerinden hiç bahsetmezse, durumun "otoriter" Hun Sen hükümeti tarafından memnuniyetle karşılanacağına vurgu yapmıştı.
Örgüt, Hun Sen'in otoriter rejiminin 20 yılı aşkın süredir birçok kişinin haksız yere ölmesine neden olduğunu belirtmiş ve Birleşmiş Milletler olayları kınamıştı.
Asya Pasifik Zirvesine katılmak ve Başkan Hun Sen ile görüşmek üzere Kamboçya'ya gelecek olan Obama, bu ülkeyi ziyaret edecek ilk Amerikan Başkanı olacak.