MÜNİH

Almanya'da Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi'nde, aşırı sağcı ''Nasyonalsosyalist Yeraltı'' (NSU) terör hücresine ilişkin davanın görülmesine devam edildi.

Mahkemede bugün görülen duruşmanın ikinci bölümünde, iddianame okundu. Duruşmaya verilen aranın ardından mahkeme heyeti başkanı Manfred Götzl, Köln'de 2004 yılında meydana gelen bombalı saldırıyla ilgili ayrı bir davanın açılmasını önerdi. Söz konusu saldırıyla ilgili müdahil sayısının artabileceğini belirten Götzl, bu konuda müdahil avukatlarının bir açıklama yapmasını istedi.

Daha sonra söz alan baş sanık Beate Zschaepe ve tutuklu sanık Ralf Wohlleben'in avukatları, mahkeme heyetinin oluşumunu eleştirdi.

Mahkeme başkanı Götzl, duruşmanın bugüne ertelendiğini bildirdi.
 
Müdahil avukatları davanın seyrinden memnun
 
Davada iki kurban yakınını temsil eden avukat Mehmet Daimagüler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bugünkü duruşmanın yavaş başladığını, savunma avukatlarının başarılı olmayacak taleplerde bulunduklarını, bununla sadece davayı yavaşlatmak istediklerini ifade etti.

"Ancak ikinci bölümde hızlı ilerledik ve iddianame okundu" diyen Daimagüler, davanın aynı hızda sürmesini ümit ettiğini söyledi.

Daimagüler, bundan sonra, sanıkların ifade vermesini beklediklerini, davada şahitlerin dinleneceğini ve tüm olayların kronolojik bir şekilde ele alınacağını belirtti.

Gamze ve Elif Kubaşık'ın avukatı Carsten İlius de duruşmanın bekledikleri şekilde geçtiğini, iddianamenin okunmasının müvekkilleri için iyi olduğunu anlattı.

Köln'deki saldırıyla ilgili başka bir dava açılmasını da değerlendiren İlius, mahkemenin böyle bir imkanı olabileceğini, bunun davaya müdahil olanlar için sürpriz olduğunu kaydetti.

İlius, bu konuyu hukuki perspektiften değerlendireceklerini dile getirdi.

Köln'de Türklerin yoğun olarak oturduğu Keupstrasse'deki bombalı saldırıda yaralananların bir kısmını temsil eden avukat Ogün Parlayan, iddianame okunduğu için herkesin memnun olduğunu belirterek,  "Keupstrasse'de yaşanan olayla ilgili davayı büyük bir ihtimalle hakim kapatmayı düşünüyor. Bu tabii ki baş ağrıtıcı bir olay. Çünkü 22 kişiden fazla insan yaralandı ve mağdur durumda. Bu davayı kapattıkları takdirde dava konusunda hiçbir bilgi alınamayacak. Bizler de devre dışı kalacağız. Bu bizi rahatsız ediyor" dedi.

Müdahil avukatlarından Aziz Sarıyar da savunma avukatlarının daha sonra yeniden bir dilekçe vererek mahkeme heyetinin yanlış oluştuğunu iddia ettiğine dikkati çekti.

Bununla ilgili mahkeme heyetinin görüşünü açıklayacağını anlatan Sarıyar, iddianamenin okunması sırasında sanıkların isimleri geçince, baş sanık Zschaepe de fark edilen bir heyecan ve  huzursuzluk gözlemlediğini, gözlerinin hızlı bir şekilde açılıp kapandığını anlattı.