KHODARİ

Depremin üzerinden geçen zamana rağmen başkent Katmandu'dan kara yoluyla 6 saat uzaklıkta bulunan sınır bölgesi, deprem adeta yeni olmuş hissi uyandırıyor. 

Binlerce metrelik yüksek dağların arasında yol üzerinde yer alan Tattopani ve Khodari adlı iki büyük yerleşim yeri ve irili ufaklı birçok köyde hayat durmuş vaziyette. Deprem sırasında dağ yamaçlarından kopup gelen devasa kaya parçalarının evleri yıkıp geçtiği hemen anlaşılıyor.

Depremde çok sayıda kişinin hayatını kaybetmesinin ardından artçı depremler ve toprak kaymalarının sürdüğü bölgede halkın büyük bölümü evlerini terk etmiş. Bölgede kalan az sayıdaki yerel halk ise yardımların yetersizliğinden yakınıyor. Halk, bir yandan günlük hayatını sürdürmeye bir yandan da enkazları kendi çabaları ile kaldırmaya gayret ediyor. 

Nepal gümrüğü araç mezarlığı

Çin sınırları içindeki Tibet Özerk Bölgesi ile Nepal arasındaki Khodari gümrüğünde beklerken depreme yakalanan kamyonların dağlardan kopan kayalarla parçalanmış hali ise ülkeyi etkileyen depremin boyutlarını bir kez daha gözler önüne seriyor. 

Sınırın Nepal tarafında bekleyen onlarca kamyon ve araç kullanılamaz hale gelmiş durumda. Toprak kayması riskinin devam etmesi nedeniyle ilk günden beri bölgede araçların kaldırılması için hiçbir çalışma yapılamıyor. Bazı yük sahipleri, Khodari sınırında parçalanan kamyonların arasında sağlam kalan mallarını işçiler yardımıyla toplamaya çalışıyor. 

Gümrüğün hemen gerisindeki Khodari köyü ise halkın terk etmesi nedeniyle sessizlik içinde. Köyün ortasındaki bir eve isabet eden yaklaşık 2 metre çapındaki kaya parçası evin alt katını tamamen harabeye çevirmiş. Yol kenarlarında taşların altında ezilmiş onlarca araç depremin olduğu ilk andaki gibi yerlerinde duruyor. Köyde halen küçük çaplı toprak kaymaları meydana geliyor.

Sınıra yaklaşık 5 kilometre mesafedeki Tattopani köyünde ise bir okul servisi olduğu anlaşılan otobüsün kaya, taş, kum ve ağaç parçalarının altında ezildiği, hemen yanı başındaki kamyon ve binek araçların da toprak kayması nedeniyle kullanılamaz hale geldiği görülüyor.

Nepal'de, 25 Nisan'da meydana gelen depremde 7 bin 700 kişi hayatını kaybetmiş, 452 kişi kaybolmuş, ülke genelinde 649 bin 798 kişi evsiz kalmıştı.