İSTANBUL

Suriye’deki muhalif Halep Fetih Ordusu içinde yer alan gruplardan "Festakim Kema Umirt" (Emrolunduğun gibi dosdoğru ol) grubu askeri lideri Ömer Selahu, Halepte büyük bir savaşa hazırlandıklarını söyledi.

Halep’te son bir haftada önemli gelişmeler kaydedildiğini belirten Selahu, yirmi muhalif grubun katılımıyla oluşturulan Halep Fetih Ordusu çatı yapılanması altında büyük bir operasyona hazırlandıklarını ve morallerinin yüksek olduğunu dile getirdi.

Operasyon için yirmi binin üzerinde muhalif savaşçı, onlarca tank ve askeri stratejiler hazırladıklarını belirten Selahu, "Operasyona sadece askeri açıdan hazırlanmadık. Tıbbi, insani yardım, yerel yönetim ve güvenlik birimleri de bu hazırlıklara dahil edildi. Büyük bir savaşa hazırlanıyoruz. Bu operasyona yönelik rejimin saldırılarında sivil kayıpların en aza indirilmesi için tam bir koordinasyon içinde çalışıyoruz." dedi.

"Halep’i Halepliler koruyor"

Şehirdeki sivillerin güvenliği için sığınaklar hazırladıklarını ve göç edenler Halep’e geri döndüklerinde malları güvende kalsın diye her şeyi kayıt altına aldıklarını belirten Selahu, şöyle devam etti:

"Halep’teki savaş süresince çatışmalar ve rejim bombardımanı esnasında sivillere sağlık hizmetlerini en hızlı şekilde ulaştırmak için çeşitli organizasyonlar kuruyoruz. Önemle belirtmem gerekiyor ki bu çalışmaların hepsinde yer alanlar tamamen Halep şehrinin insanlarıdır. Halep'i Halepliler koruyor." 

Selahu, Esed rejiminin, muhaliflerin Cisr eş-Şuğur ve İdlib’de Hristiyanlara şiddet uyguladığı yönündeki iddiaları kesin bir dille yalanlayarak, "Böyle bir durum, Suriye’nin hiçbir yerinde söz konusu bile olamaz. Halep’te ise Hıristiyanların ve özellikle Ermenilerin can ve mal garantisi için onlarla iletişime geçtik. Onların ibadet yerlerinin güvenliği ve korumasını üstleneceğimizi belirttik. Bunu yapacağız da. Biz onlara hep el uzattık. Onlardan da zaman zaman buna olumlu cevaplar geldi” diye konuştu.

Esed rejiminin Halep’in Sanayi bölgesi Şeyh Neccar’ı savaşmadan DAEŞ’e bıraktığını, bunun rejim ile DAEŞ arasındaki işbirliğinin kanıtı olduğunu savunan Selahu, DAEŞ’in muhaliflere yönelik saldırılarının devam ettiğini ancak bu durumun muhaliflerin ilerlemesini durduramayacağını ifade etti.

"Buradaki halk, Türkiye’nin yardımlarıyla doymaya çalışıyor"

Devrimin başından bu yana Türkiye’den büyük insani destek gördüklerini dile getiren Selahu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Kimimizin eşi, çocuğu; kimimizin amcası, dayısı orada. Buradaki halk, Türkiye’deki Müslümanların yardımları ile doymaya çalışıyor. Gelgelelim, Halep’te doymak yetmiyor. Bombardımanın ne zaman ve nereye olacağını bilemiyorsunuz. Bombardımanları engelleyemiyorsunuz. Size şöyle söyleyeyim; Türkiye’den gelen yardımların pek çoğu bombardımanlarda ziyan oluyor. Rejim sadece insanları hedef almıyor. İnsan için gerekli olan şeyleri de hedef alıyor. Türkiye’den bu manada Allah razı olsun, ancak şu an Halep ve tüm Suriye için sorun rejimin hava bombardımanlarıdır. Biz Türkiye’den bu konuda bir adım bekliyoruz."

Muhabir: Said İbicioğlu