Libya'da Milli Genel Kongre (MGK), son günlerde yaşanan güvenlik sorunları nedeniyle yürütme organlarına sunulmak üzere, olağanüstü hal tasarısı hazırladı.
Başkent Trablus'da düzenlediği basın toplantısında konuşan MGK Sözcüsü Ömer Muhammed Hamdan, MGK'nın, ABD Büyükelçisi'nin öldürülmesi, Kongre önünde yapılan gösteriler ve Sebhe'deki çatışmalar gibi son günlerde yaşanan güvenlik sorunları nedeniyle yürütme organlarına sunulmak üzere olağanüstü hal tasarısı hazırladığını bildirdi.
Hamdan, ülkenin çok hassas bir durumdan geçtiğini belirterek, olağanüstü halin koşullarının ortadan kalkması durumunda, kanunun da yürürlükten kaldırılmasının planlandığını kaydetti.
Libya Başbakanı Mustafa Ebu Şakur'un kabineyi oluşturma girişimlerine de değinen Hamdan, Şakur için son günün 7 Ekim olduğunu söyledi.
12 Eylül'de MGK tarafından başbakan olarak seçilen Şakur'a kabineyi oluşturması için verilen on beş günlük sürenin on gün daha uzatıldığını ifade eden Hamdan, son günün 27 Eylül'den 7 Ekim'e çekildiğini belirtti.
Hamdan, kabinenin, vekillerin en az üçte birinin hazır bulunduğu bir oturumda yüzde 51 çoğunluğunun güvenoyunu alması gerektiğini dile getirerek, 7 Ekim'e kadar kabinenin oluşturulamaması durumunda meclisin yeni bir başbakan belirleyeceğini kaydetti.