ANTALYA - ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Ukrayna'daki krizin Minsk Anlaşması çerçevesinde çözümü için Rusya ve Rusya yanlısı ayrılıkçıların Ukrayna hükümetiyle bir araya gelmesini umduklarını söyledi.

NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılmak için Antalya'ya gelen Kerry, toplantı öncesinde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, dün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşmesi hakkında NATO yetkililerine brifing verdiğini belirtti.

Minsk mutabakatının hayata geçirilmesi konusunda kritik bir dönemden geçildiğini ifade eden Kerry, Rusya yanlısı ayrılıkçılar ve Ukrayna arasındaki çatışmaların sonlandırılması ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) çatışma bölgelerine gitmesine izin verilmesi gerektiğini vurguladı.

Kerry, NATO ülkelerinin, Ukrayna'da barışın korunması için Rusya'ya uygulanan yaptırımların sürmesi ve Minsk Anlaşması'nın uygulanması konularında görüş birliği içinde olduğunu kaydetti.

Reformlar, seçim süreci ve çalışma gruplarının, çatışmalara çözüm bulunması için büyük fırsatlar oluşturduğuna işaret eden Kerry, "Minsk Anlaşması'nın tam olarak uygulanması ve süreçte mesafe alınması için Başkan Putin, Rusya ve ayrılıkçıların Ukrayna hükümetiyle bir araya gelmesini umuyoruz" diye konuştu.

Kerry, Suriye, Libya, terör ve NATO'nun bu zorluklarla mücadele konusundaki sorumluluğunun yanı sıra İran'la 5+1 arasında yürütülen nükleer müzakereleri de görüşmede ele aldıklarını aktardı.