BERLİN

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Fransa'da haftalık karikatür dergisi Charlie Hebdo'ya düzenlenen saldırıyla ilgili olarak, "Müslümanlar, İslami terörün en büyük mağdurları. Müslümanların çoğu terörü kınıyor. Bizim hep beraber teröre karşı mücadele etmemiz lazım" dedi.

Bild gazetesine açıklamada bulunan Stoltenberg, barbarca yapılan teröre karşı mücadelede tüm Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin birtakım tedbirler alması gerektiğini belirtti.

Saldırganların hedefleri ile ilgili bir şey söylemek için henüz erken olduğunu belirten NATO Genel Sekreteri, önemli olanın saldırganların yakalanıp hak ettikleri cezaya çarptırılması olduğunu söyledi.

Stoltenberg, Hristiyan veya Müslüman herkese evrensel değerler için dik durma çağrısı da yaparak, ''Farklı görüşler üzerine tartışabilir ancak önyargıların kaldırılması için yardımcı olmalıyız. Müslümanlar, İslami terörün en büyük mağdurları. Müslümanların çoğu terörü kınıyor. Hep beraber teröre karşı mücadele etmemiz lazım'' diye konuştu.

Breivik örneği

Avrupa'da terörün çok farklı şekilleri bulunduğunu vurgulayan Stoltenberg, kendi ülkesi Norveç'te 2011 yılında Hristiyan olan Anders Breivik'in yaptığı katliamı hatırlatarak, "Hiçbir dini veya milliyeti bu tür suçları işleyenlerden dolayı sorumlu tutmamalıyız. Aksine suç işleyenlerle mücadele etmeliyiz" ifadelerini kullandı.

Stoltenberg, polis ve istihbarat teşkilatlarının sıkı işbirliğinde bulunmaları gerektiğinin altını çizdi ve herkesin özgür ve açık toplumsal değerleri savunması gerektiğini kaydetti.

NATO Genel Sekreteri, ''Hiçbir şey ama hiçbir şey terörün sebebi ya da bahanesi olamaz. Ortadoğu'daki çatışma da buna dahil. Terör her yerde terördür ve kabul edilemez'' ifadesini kullandı.