CONAKRY - Gine Devlet Başkanı Alpha Conde, 11 Ekim'de düzenelenecek devlet başkanı seçimi için adaylık başvurusunda bulundu.

İktidardaki Gine Halkı İçin Birleşme (RPG) partisinin adayı olarak başvurusunu yapan Conde, "Anayasa Mahkemesi'nin uyulması gereken kuralları var. Kim olursa olsun her aday bu kurallara uymak zorunda. Bu yüzden ben de adaylık başvurusu için buradayım" dedi.

RPG partisi, geçen hafta Conde'yi aday gösterdiklerini duyurmuştu.

Ülkede 5 yıldır devlet başkanlığı görevini yürüten Conde, seçimde muhalefetten Gine Demokratik Güçler Birliği (UFDG) partisinden aday olan eski Başbakan Cellou Dalein Diallo ile yarışacak.

Öte yandan yerel basın, Alpha Conde'nin adaylık başvurusunun resmiyete dönüşmesinin, iktidar ile muhalefetin uzlaşmaya varmasıyla sonuçlanmış olabileceğini ileri sürdü.

Conde 2010 seçiminde yüzde 52,5 oy aldı

Ülkede en son 2010 yılında yapılan devlet başkanı seçiminde oyların yüzde 52,5'ini alan Conde, rakibi Cellou Dalein Diallo'yu geride bırakmıştı.

Seçim takviminin iptal edilmesi için haziranda başvuruda bulunan muhalefet, iktidar yanlısı olduğunu iddia ettiği seçim komisyonunu tanımama konusunda da ısrarcı davranıyor.

Yerel seçimlerin devlet başkanı seçiminden önce yapılmasını talep eden muhalifler, seçim komisyonunun devlet başkanı seçiminin ekim 2015, yerel seçimlerin mart 2016'da yapılması yönündeki kararına karşı çıkıyordu.

İl genel meclisi üyelerinin iktidar yanlısı olduğunu savunan ve üyelerin seçimlere hile karıştıracağından endişe duyan muhalefet, ekimde düzenlenecek seçimlerde iktidar olacak partinin belirleyeceği kişilerle seçime katılmanın "saçma" olacağını, devlet başkanı seçiminin yerel seçimlerden önce yapılması halinde meclisi terk edeceklerini açıklamıştı.