ERBİL 

Eski Musul Valisi ve Haşdi Vatani (Sünni gücü) Sorumlusu Esil Nuceyfi, Irak'taki Sünniler'in sesini dünyaya duyurmak için Washington'da temsilcilik ofisi açtıklarını belirterek, "Sünniler'e karşı ön yargıların kırılması için tüm ülkelerle doğrudan irtibata geçmeye çalışacağız" dedi.

Nuceyfi, AA muhabirine Sünniler'in ABD'de temsilcilik açmasındaki amacı, Musul kentinin kurtarılması ve içerideki halkın son durumuna ilişkin açıklamalarda bulundu.

Irak'taki Sünniler'in doğrudan dünya ile irtibata geçmesini sağlamak için ilk adımın atıldığını belirten Nuceyfi, "Şu anda halkımız kritik ve zor bir süreçten geçiyor. Sünnilerin durumunun çok kötü olduğunu düşünüyoruz ve sesimizi dünyaya duyurmanın peşindeyiz. Halkımızın nasıl bir süreçten geçtiğini ABD başta olmak üzere Avrupa ülkelerine doğrudan kendimiz anlatacağız. Irak merkezi hükümeti Şii karekterli bir yapıya sahip ve dünya ülkeleri ile irtibatımız çok güçlü değil. Bu engeli ve üzerimizdeki ön yargıları ortadan kaldırılmak için Washington'da Iraklı Sünniler'in ilk temsilcilik ofisini açtık. Önemli bir adım atıldığına inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

"Şiiler, Sünniler'in direkt olarak uluslararası devletlerle temas halinde olmalarından rahatsız"

Bağdat'ın Washington'da temsilcilik açılmasına karşı çıktığına değinen Nuceyfi, "Şiiler, Sünniler'in direkt olarak uluslararası devletlerle temas halinde olmalarından rahatsız. Buna anlam veremiyoruz" dedi.

Haşdi Şabi (Şii milis gücü) çatısı altında yer alan Bedir Örgütü Komutanı Hadi Amirli'nin birkaç gün önce güçlerinin tüm engellere rağmen Musul'daki kurtarma operasyonuna katılacağını açıklamasının hatırlatılması üzerine Nuceyfi, "Sadece bölgedeki Sünniler değil ancak uluslararası koalisyon güçleri de Şii milislerin Musul'a gelmesini ve olası bir kurtarma operasyonunda yer almalarına şiddetle karşı. Daha önce de bu konuda birçok açıklama yaptık. Kentin kurtarılması operasyonu mezhep çatışmasına dönüştürülmemelidir" değerlendirmesinde bulundu.

Şiiler'in terör örgütü DAEŞ'in ortadan kaldırılmasından sonra Irak'ın demografisini değiştirmeyi planladıklarını aktaran Nuceyfi, "Tüm bölgedeki çatışmalara çok istekli bir şekilde katılmalarının amacı budur. Her yerde kontrollerinin olmasını istiyorlar. Bu yüzden halkımızın istemediği güçleri, bölgelerimizden uzaklaştıracağız" dedi.

Musul içerisindeki vatandaşların durumunu yakından takip ettiklerine değinen Nuceyfi, "Kentin önde gelenleri ve aşiret liderleri ile her gün telefonla iletişim halindeyiz. DAEŞ'in baskısı altında yaşayan halkın durumu çok kötü ve en kısa süre içerisinde kurtarılmayı bekliyorlar. Konuştuğum kişiler gıda, yiyecek ve ilaç sıkıntısı yaşadıklarını söylediler. Olası bir operasyon başlaması halinde bize destek vereceklerini ifade ediyorlar" diye konuştu.