KAHİRE

Mısır'da tutuklu bulunan El-Cezire muhabirleri Muhammed Fehmi ile Bahir Muhammed'in tahliyesine karar verildiği bildirildi.

Yargı kaynaklarından alınan bilgiye göre, "Müslüman Kardeşler Teşkilatı lehine yanıltıcı haber yaptıkları" iddiasıyla açılan dava kapsamında yaklaşık 14 aydır Tora Hapishanesi’nde tutuklu bulunan ve hakkında yeniden yargılama kararı verilen Kanada vatandaşı Fehmi, 33 bin dolar kefaletle serbest bırakıldı.

Kahire Ceza Mahkemesi'nde görülen davada yargılanan diğer El-Cezire muhabiri Muhammed hakkında ise "gözetim altında olma" koşuluyla tahliye kararı verildi.

Mahkeme heyeti, bir sonraki duruşmayı 23 Şubat'a erteledi.

Muhammed Fehmi ve arkadaşları Avustralya vatandaşı Peter Greste ve Bahir Muhammed, 29 Aralık 2013'te, "Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) lehine yanıltıcı haber yaptıkları" iddiasıyla tutuklanmıştı.

Kahire Ceza Mahkemesi, geçen yıl haziran ayında söz konusu gazetecileri, 7 ile 10 yıl arasında değişen hapis cezasına çarptırmıştı. Temyiz Mahkemesi ise 1 Ocak 2015'te 3 kişi hakkında verilen hapis cezasını bozarak, yeniden yargılanmalarına hükmetmişti.

Mısır'da 1 yılı aşkın süredir tutuklu bulunan El-Cezire'nin Avustralyalı muhabiri Greste, 1 Şubat'ta Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin onayıyla serbest bırakılmış ve sınır dışı edilmesine karar verilmişti.

Kanada Başbakanı Stephen Joseph Harper, Fehmi’nin serbest bırakılması için Mısır Cumhurbaşkanı Sisi’ye mektup göndermişti.