BUENOS AİRES - Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Genel Sekreteri Saib Erekat, Ortadoğu'da yaşanan güç mücadelelerine ilişkin, "Batılı bir gazeteciyi turuncu kıyafetlerle dizlerinin üzerine çöktürüp boğazını kesen bir cani ile 18 aylık Ali Said Davabşa’yı canlı canlı yakan bir cani arasında fark göremiyorum" dedi.

İki günlük resmi Arjantin temasları kapsamında Buenos Aires'teki "Uluslararası İlişkiler İçin Arjantin Konseyi" (CARI) adlı düşünce kuruluşunda konuşan Erekat, Yahudiliğin Filistinliler için hiçbir zaman tehdit olmadığını ve "Filistin'deki çatışmanın dini değil siyasi" olduğunu söyledi.

 Erekat, İslam devletinin başı olduklarını iddia edenlerle, Yahudi devletinin başı olduklarını iddia edenler arasında da bir fark göremediğini vurgulayarak mücadelenin siyasi yönüne dikkati çekti.

Batı'nın Arap dünyasına bakışını eleştiren Genel Sekreter, "Arapların Batı'yla olan ilişkisinin halen 1683’le tanımlanmasına inanamıyorum. O yıl Müslüman bir ordu Viyana’yı kuşattı ve o zamandan beri affedilmedik" ifadesini kullandı.

 Artık Batı-Arap ilişkilerinin demokrasi, insan hakları, kadın hakları kavramlarıyla tanımlaması gerektiğini söyleyen Erekat, Saddam Hüseyin'in 1984'te İranla savaşırken Batı tarafından kucaklandığını ancak sonradan öldürüldüğünü hatırlattı.

Erekat, durumun Muammer Kaddafi ve Beşşar Esed için de aynı olduğunu söyleyerek, iyi ya da kötü diktatörler olduğuna inanmadığını ifade etti.

Netanyahu İsrail halkına korku ithal etmek istiyor

"Netanyahu, Mahmud Abbas İsrail'e karşı tehdidi İsrail'i tanıyarak ortadan kaldırır ve eğer Obama da İran'ın nükleer bir güç olma tehdidini ortadan kaldırırsa ben halkıma nasıl korku ithal ederim diye düşünüyor" diyen Erekat, İran'la 5+1 ülkeleri arasındaki anlaşmanın bölgeyi çok daha iyi bir duruma getirdiğini belirtti.

Erekat, İsrail'in bu nedenle İran'a, barış müzakerelerine ve Arap barış girişimine karşı çıktığını belirtti.

Filistinliler olarak kendilerini güvende hissetmediklerini ve uluslararası bir korumaya ihtiyaç duyduklarını söyleyen FKÖ Genel Sekreteri, İsrail'in işlediği suçları Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne taşıdıklarını ifade etti.

Erekat, yasa dışı yerleşimler, 1967'de işlenen suçlar ve 2014'te Gazze'ye yapılan saldırı hakkında 3 dosyanın mahkemeye iletildiğini bildirdi. Ayrıca uluslararası kamuoyunun destek çıkmasını ve meseleyi hukuki olarak uluslararası hale getirmenin işe yarayacağını umut ettiklerini söyledi.

Geçen ay FKÖ Genel Sekreterliği'ne getirilen Saib Erekat, göreve geldikten sonraki ilk resmi yurtdışı ziyaretini gerçekleştirdiği Arjantin'de dün de Devlet Başkanı Cristina Fernandez de Kirchner'le basına kapalı bir görüşme gerçekleştirmişti.

Erekat'ın hem Filistin'in tanınması hem de iki devletli çözümün desteklenmesi konusunda Filistin'e verilen destek nedeniyle Kirchner'e teşekkürlerini ilettiği belirtildi.

Erekat, konferansın ardından Latin Amerika temasları kapsamında Arjantin'deki ziyaretini tamamlayarak Şili'ye geçti.