UNICEF raporu, dünya genelinde beş yaşın altındaki yaklaşık 230 milyon çocuğun (her üç çocuktan biri) nüfusa kayıtlı olmadığını ortaya koydu.
UNICEF tarafından 161 ülkeden en son istatistiklerin derlenmesiyle ortaya çıkan raporda, dünya genelinde geçen yıl doğan çocukların sadece yüzde 60'ının doğumdan hemen sonra kaydedildiği belirtildi.
Doğumdan sonra kaydın en az yapıldığı ülkelerin Güney Asya ve Sahra altı Afrika ülkeleri olduğunun görüldüğü raporda, kaydın en az tutulduğu ülkelerin sırasıyla Somali, Liberya, Etiyopya, Zambiya, Çad, Tanzanya, Yemen, Gine-Bissau, Pakistan ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti olduğu tespit edildi.
Raporda, doğumdan sonra nüfusa kaydedilen bebeklerin çoğunun ise doğum sertifikasının bulunmadığı görülüyor. Doğu ve Güney Afrika'da nüfusa kaydedilen çocukların sadece yarısının doğum belgesi bulunduğu belirtildi.
Dünya genelinde ise nüfusa kayıtlı her yedi çocuktan birisinin doğum belgesinin bulunmadığı belirlenirken, bazı ülkelerdeki hastanelerde doğum belgesinin düzenlenmediği, dolayısıyla ailelerin doğuma ilişkin herhangi bir belgeye sahip olmadıkları tespit edildi.
Raporda, çocukların kayıtlarının olmaması nedeniyle sağlık, eğitim ve güvenlik imkanlarından yararlanamadıkları ve doğal afet durumlarında ailelerinden ayrı kalan çocukların sorun yaşadığı belirtildi.