BERLİN - Almanya Adalet Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, önerilerin başında, sünnetin ailelerin izniyle yapılmasının geldiği belirtilerek, böyle bir durumda sünnetin yasalara aykırı olamayacağı ve cezaya tabi tutulamayacağı ifade edildi.

Yeni düzenlemenin sadece kendi kendine karar veremeyecek durumda olan çocuklar ve gençler için geçerli olmasını öneren bakanlık, tıbbi gereklilik durumunda sünnetin zaten zorunlu olması ve düzenleme kapsamına girmemesi gerektiğini kaydetti.
Öneriler arasında ayrıca, bir doktor tarafından
sünnet edilmeyecek çocuklar için geçerli olacak kurallar da yer aldı. Bu kurallara göre, çocukları sünnet edecek bir din adamı ya da sünnetçinin gerekli tıbbi bilgilere sahip olması, hijyenik kurallara dikkat etmesi ve aileleri sünnetin riskleri konusunda geniş çaplı bir şekilde bilgilendirmesi gerekecek.
Bakanlığın önerileri gönderdiği Müslümanlar Merkez Konseyi (ZMD) ile Yahudiler Merkez Konseyi de önerileri genel olarak olumlu karşıladığını açıkladı.
Köln Eyalet Mahkemesi'nin
sünneti "yaralama suçu" olarak kabul eden kararından sonra Almanya'da yaşayan Müslümanlarla Yahudilerin büyük bir huzursuzluk yaşaması sebebiyle Federal Meclis, 19 Temmuz'da aldığı bir kararla hükümetten, sünnetin yasal hale getirilmesi için bir düzenleme yapmasını istemişti.